Review: betaversie van Alarmeringen voor de iPhone

Alarmeringen is een applicatie die binnenkort in de App Store verschijnt. Wij maakten alvast een review van de applicatie, nu deze applicatie bijna klaar is om bij de App Store in te leveren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

alarmeringenEen paar weken geleden kon je op iPhoneclub een preview lezen van Alarmeringen, een nieuwe applicatie waarmee je kunt zien of de brandweer, politie of ambulance bij jou in de buurt moet uitrukken. Inmiddels is de applicatie zo goed als klaar om bij Apple in te leveren. Met Alarmeringen kun je op de iPhone meldingen bekijken van de website Alarmeringen.nl. De applicatie voor de iPhone maakt gebruik van de kaarten van het Open Street Map-project.

De review betreft een betaversie waarin nog wel wat problemen blijken te zitten. Die zullen zoveel mogelijk worden opgelost voordat de applicatie naar Apple wordt gestuurd.

De kaarten van Open Street Map zijn in uitgezoomde toestand wat minder duidelijk dan de Google-kaarten, die op de Alarmeringen-website worden gebruikt. Bij het inzoomen duurt het even voordat het kaartmateriaal is geladen. Tijdens het wachten krijg je een wallpaper met het logo van Alarmeringen te zien. Hetzelfde logo komt ook terug in het programma-icoon. De software zelf is ontwikkeld door Human Software, een vrij onbekende Mac OS X-ontwikkelaar die nog niet eerder software in de App Store heeft uitgebracht. Veel meer dan een Mac-applicatie voor zweefvliegers lijken ze tot nu toe niet te hebben gemaakt.

Na het opstarten zie je een kaartje met gekleurde pushpins: blauw voor politiemeldingen, rood voor brandweer en geel voor ambulance. Er zijn twee manieren om de meldingen te bekijken: op de kaart of in een lijst. Standaard worden de meldingen in de buurt van je huidige locatie getoond (mits je de applicatie toestemming hiervoor geeft). Je kunt via de instellingen ook aangeven of je de meldingen in een bepaalde gemeente, op de huidige kaart of de laatst gebruikte kaart wilt zien.

Bediening van Alarmeringen

De bediening van de applicatie is wat onlogisch: in het configuratiemenu moet je opties aantikken, maar krijgt daarbij niet meteen feedback dat de optie is geselecteerd. Het vinkje blijft bij op oude optie staan. Pas wanneer je het configuratiemenu een paar keer verlaat of de applicatie compleet opnieuw opstart, zal de selectie actief worden. Dat geldt ook bij het kiezen van een specifieke plaatsnaam: na het aantikken van de gewenste plaats ga je niet terug naar het instellingenscherm, maar moet je handmatig terugbladeren en de applicatie herstarten, waarna de selectie actief wordt. Het werkt uiteindelijk wel, maar het is niet zo intuïtief als we van Apple (en van de meeste iPhone-applicaties) gewend zijn. Denk je Schagen (Noord-Holland) te hebben gekozen, dan blijken op het kaartje en in de lijst nog steeds alarmeringen van de vorige stad (bijvoorbeeld Rotterdam) te worden getoond. Pas wanneer je de applicatie verlaat en weer opnieuw opstart (of een paar keer tussen Lijst/Configuratie heen- en weertapt) is de nieuwe plaatsnaam geselecteerd.

alarmeringen
Vergelijking tussen de iPhone-applicatie en de website.

Gelukkig zijn er ook positieve punten. Het lijstje met alarmeringen verschilt in feiten niet zoveel met wat je via de mobiele website m.alarmeringen.nl kunt bekijken, maar het kaartje heeft wel degelijk toegevoegde waarde. Je ziet in een oogopslag welke alarmeringen in de buurt zijn, kunt erop inzoomen en erop tappen om details op te vragen. Een route plannen naar een gevonden alarmering is niet mogelijk en je kunt ook niet met de copy-&-paste-functie van iPhone OS 3.0 het adres of de postcode kopiëren (de applicatie ondersteunt dit niet).

Conclusie

De applicatie is me eigenlijk wat tegengevallen: het idee om op je iPhone ook de alarmeringen te bekijken is best leuk, maar er had veel meer uit gehaald kunnen worden. Op dit moment is Alarmeringen op de iPhone maar een matig werkende mobiele variant van de website. Bij het afhandelen van eenvoudige bedieningsopties zoals het selecteren van een plaatsnaam is gewoon niet goed nagedacht. Dat zou kunnen liggen aan de onervarenheid van de ontwikkelaar. Er had ook meer gebruik kunnen worden gemaakt van de unieke eigenschappen van de iPhone. Push notificaties op basis van je ingestelde locatie zou bijvoorbeeld een mooie aanvulling zijn, zodat je een waarschuwing krijgt wanneer er een rel bij jou in de buurt uitbreekt. Of het plannen van een route vanaf je huidige locatie naar de gebeurtenis.

Info: Alarmeringen

  • Ontwikkelaar: Human Software
  • Applicatie: Alarmeringen
  • Te koop via: App Store (binnenkort)
  • Prijs: €0,79
  • Geteste versie: beta
  • Bestandsgrootte: 980kB
  • Cijfer: 5

Reacties: 24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.