Pegatron zet gezichtsherkenning in tegen minderjarige werknemers

Apple-fabrikant Pegatron zet gezichtsherkenning in tegen minderjarige werknemers. De onthulling volgt nadat een minderjarige werknemer een maand na zijn aanstelling stierf.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

PegatronApple-toeleverancier Pegatron zet sinds dit jaar gezichtsherkenning in tegen minderjarige werknemers, een groeiend probleem bij veel Chinese fabrieken. Het is de eerste keer dat de fabrikant informatie geeft over concrete maatregelen om minderjarige werknemers tegen te houden. Dat meldt Wall Street Journal. Pegatron controleert naar eigen zeggen aan de hand van identiteitspapieren met behulp van gezichtsherkenning of de foto overeenkomt met het gezicht van de werknemer. Ook wordt gekeken of iemand voorkomt in de database van de politie.


Minderjarige werknemers zijn een groot probleem waar veel Chinese fabrieken mee te maken hebben, niet alleen de fabrieken waar Apple-producten gemaakt worden. Vaak worden jongens en meisjes vanuit arme gebieden naar de grote steden gestuurd om geld voor de familie te verdienen. De legale leeftijd om te mogen werken is 16 jaar, maar door fraude met identiteitspapieren komt het vaak voor dat minderjarigen werk verrichten waarvoor ze eigenlijk niet geschikt zijn.

De methode van Pegatron zou dit soort gevallen in theorie aan het licht moeten brengen, maar door de recente dood van een minderjarige werknemer ontstaat toch twijfel of het systeem wel zo waterdicht is als wordt beweerd. Nadat de 15-jarige Shi Zhaokun een maand in een van de Pegatron-fabrieken had gewerkt, belandde hij vanwege een longontsteking in het ziekenhuis en stierf. Hij slaagde er met valse identiteitspapieren toch in om te worden aangesteld. Uit onderzoek van Apple en Pegatron bleek dat zijn dood niet werk-gerelateerd was.

Werknemers in Chinese fabrieken werken vaak meer uren dan wettelijk is toegestaan, een ander probleem dat regelmatig het nieuws haalt. In een afzonderlijk rapport concludeerde belangenorganisatie Fair Labor Association vorige week al dat Foxconn — een andere fabrikant van Apple-producten — deze regels nog steeds aan zijn laars lapt. Wel stelde men dat er desondanks wel sprake is van verbetering in de werkomstandigheden, het merendeel van de fabrieken houdt zich nu aan de regel van een 60-urige werkweek. Maar er is nog werk te doen, zo concludeert FLA: de Chinese wet schrijft voor dat fabrieksmedewerkers maximaal 49 uur mogen werken.

Pegatron maakt notebooks, netbooks, desktopcomputers, gameconsoles, mobiele apparaten, videokaarten, lcd-tv’s, settopboxes, kabelmodems en ook smartphones en tablets. Het ontstond als dochterbedrijf van ASUS. Pegatron werkt voor Apple, Dell, HP en andere grote consumentenmerken.

Informatie

Laatst bijgewerkt
16 december 2013 om 14:57
Onderwerp
Categorie
Apple

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.