Problemen met LyricWiki: Lyrics stapt over op andere database

Applicaties waarmee je songteksten via je iPhone kunt opvragen, werken sinds vannacht niet meer. De Nederlandse applicatie Lyrics is bijna rond met de oplossing: ze gaan gebruik maken van een officiële database.

lyricsiPhone-bezitters die applicaties zoals Lyrics, Lyrics+, Lyrics!, Songtext of Simplify Music hebben geïnstalleerd, zullen gemerkt hebben dat ze sinds afgelopen nacht geen songteksten meer te zien krijgen. Het probleem ligt bij aanbieder LyricWiki. Deze biedt een API aan, waarmee iPhone-applicaties de teksten kunnen uitlezen. De licentieovereenkomst tussen LyricWiki en de belangrijke platenlabels is onlangs gewijzigd, waardoor ze niet langer songteksten mogen doorgeven aan derden. Ontwikkelaars zoeken naar alternatieven, maar dat zal niet makkelijk zijn want met 860.000 liedteksten was LyricWiki één van de grootste songtekst-archieven op internet – maar het blijkt ook wat omstreden.


Na klachten van platenmaatschappijen werd gisteravond besloten om de LyricsWiki-interface (API) niet langer ter beschikking te stellen aan applicaties van derden. Sindsdien zie je de hieronder getoonde foutmelding in songtekst-applicaties: je kunt de songtekst alleen bekijken door naar de website van lyricwiki.org te gaan. Veel songtekst-applicaties voor de iPhone zijn betaald, zodat je vóór aanschaf niet kunt zien of de applicatie nog werkt. Lyrics, gemaakt door de Nederlandse ontwikkelaars van Moop.Me is daarom een tijdje geleden al uit de App Store gehaald, in afwachting van een oplossing, zo bleek toen we contact opnamen met Jelle Prins van Moop.Me.

lyrics songtekstLyrics was eerder al eens tijdelijk uit de App Store gehaald vanwege andere redenen: het kuisheidsfilter bleek via een bewust ingebouwde truc te omzeilen. Die easter egg werd meteen bij de lancering al op iPhoneclub onthuld, maar toen er een artikel op Wired verscheen leek de kans iets te groot dat Apple er lucht van zou krijgen.

Jelle vertelt nu, dat Moop.Me de eerste iPhone-ontwikkelaar was, die LyricWiki heeft benaderd om songteksten te gebruiken. LyricWiki was op dat moment net bezig met een API, maar die bleek niet 100% geschikt. De zoekfunctie hield bijvoorbeeld geen rekening met spellingsvarianten (een veelvoorkomend probleem bij creatieve bandnamen). Moop.Me maakte daarom een eigen API bovenop die van LyricWiki en bracht vervolgens ook als eerste een songtekst-applicatie voor de iPhone uit. De klonen volgden snel, maar vaak zonder de verbeterde zoekfunctie. Zo heeft de gratis applicatie TuneWiki een eigen database gebouwd, met hulp van LyricWiki. Ze beweren zelf over de “most comprehensive lyrics search database in de world” te beschikken.

Moop.Me werd een week na de lancering in de App Store benaderd door een grote Japanse platenmaatschappij, die al jarenlang in conflict bleek te zijn met LyricWiki, omdat ze wel de licenties wilden hebben, maar er niet voor wilden betalen. Moop.Me besloot in overleg met de platenmaatschappij te stoppen met LyricWiki, in ruil voor een officiële licentie met een bekende muziekdatabase. Wie dat is, mogen jullie zelf raden. Voorwaarde is wel, dat Moop.Me moet voorkomen dat de teksten zomaar uit de applicatie gehaald kunnen worden. Dit houdt onder andere in dat ze screenscraping moeten tegengaan. Bezitters van Lyrics moeten nog even geduld hebben; een oplossing is nabij.

Informatie

Laatst bijgewerkt
5 augustus 2009 om 23:02
Categorie
Diensten

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.