Metro Paris Subway: eerste Augmented Reality iPhone-applicatie in de App Store

Metro Paris Subway Augmented RealityApple heeft de update van de applicatie Metro Paris Subway doorgelaten in de App Store. Deze update ondersteunt augmented reality-functies. Je kunt met de update via je iPhone-camera een laag over de werkelijkheid zien met de dichtsbijzijnde bedrijven in Parijs. De functionaliteit is gelijk aan onder andere Nearest Tube, waarmee de metro van Londen van een extra informatielaag wordt voorzien. Nearest Tube en andere soortgelijke augmented reality-applicaties zijn nog niet in de App Store te vinden.

De update is daarom opmerkelijk omdat Augmented Reality pas in september met de 3.1 update toegestaan zou zijn. Toch heeft PresseLite het voor elkaar gekregen om hun applicatie door het goedkeuringsproces te krijgen. Er is niet bekend in welke mate Apple de Augmented Reality-functionaliteit op dit moment toestaat. Maar mocht het de selectie soepeler zijn, dan zullen applicaties zoals Nearest Tube en Layar snel volgen. Deze doen ook niets anders dan een extra laag op de werkelijkheid leggen en GPS-locatie data presenteren. De update van Metro Paris Subway werkt op dit moment alleen op een iPhone 3GS. Dit heeft te maken met de vereiste van een kompas-functionaliteit.

Laten we hopen dat dit het begin is van Augmented Reality in de App Store.

Downloaden: Metro Paris Subway (€ 0,79)

Bron: RWW

Categorie(ën): Reizen (App Store)

41 reacties op “Metro Paris Subway: eerste Augmented Reality iPhone-applicatie in de App Store”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • De Mc en de starbucks is ook wel lekker dat hij dat aan geeft !

 • Mooie update alleen net te laat voor de grote vakantie. Anders had ik mooi van deze update gebruik kunnen maken toen ik 2 weken geleden in Parijs was.

 • Mieters! Moet ik hélemaal naar Parijs om dat Augmented Reality eens uit te proberen!

 • Ben ik nou echt de enige die een overzichtskaartje handiger vindt dan de geaugmenteerde (?) werkelijkheid?

  Is er iemand die Layar regelmatig gebruikt?

  Het is leuk dat het kan, en wellicht doen we straks niet anders meer dan met de telefoon voor ons hoofd rondlopen. Voorlopig overhyped wat mij betreft.

  Ik zie wel mogelijkheden voor bijvoorbeeld een dating-app, gecombineerd met Google latitude. Dat je in een park loopt en via je scherm kan zien wie er ook willen daten en waar ze lopen.

 • Best handig! Volgend jaar een nieuwe iPhone, ik denk dat dat kompas wel erg handig gaat worden.

 • Locatievoorzieningen moet vast en zeker aan staan. Volgens mij moet je dan dik betalen in het buiteland of zitten daar geen internet kosten aanvast ?

 • helaas ook niet in Nederlandse taal Frans kent mij niet

 • @gserban: Ik denk dat als we alleen nieuwtjes over puur nederlandse iPhone-gerelateerde dingen zouden plaatsen dat we dan zo klaar waren. ;-)

  Ik persoonlijk vind het ook plezant om verschuivingen en technologie in overige landen te zien. Ook al is het niet direct bruikbaar voor mij.

  Is dat ook niet bij een krant. Staat ook genoeg in dat voor 1 individu niet belangrijk hoeft te zijn. Meestal besluit je dan om het niet te lezen ;-).

 • @:
  Dus alles wat niet in het Nederlands is. Moet voor ons geheim worden gehouden. Stel je niet aan!

  Ontopic: Leuk dat het kan. Maar ik niet de toegevoegde waarde ervan. Ik denk ook niet dat er mensen dit nou echt zullen gaan gebruiken. Misschien een keer uitproberen. Maar meer ook niet. Er zijn betere manieren te verzinnen.

 • Jammer dat ik geen zak van Frans snap.

 • Hoe zit het met :”augmented reality pas in september toegelaten” ?

 • De app werkt prima in het Engels. :)

 • In de kop staat dat dit de eerste augmented reality app is. Verderop staat dat ‘ie hetzelfde is al Nearest Tube. Dan was Nearest Tube toch de eerste? Of is deze niet in de app store verkrijgbaar?

 • Je hebt hier toch internet voor nodig? Lekker dan, als toerist. Dikke internet rekening ;) Of heb ik het mis?

 • Mooi, maar ik zie het nut niet.
  Ik kan het zelf ook wel vertellen wanneer ik voor een Mcdonalds sta… m’n iPhone niet voor nodig.

 • Nu nog een mooie (zonne)bril erbij en je hebt ineens een hoop informatie voor je neus langs vliegen. Wat hier erg lastig wordt is het tonen van info op zo’n manier dat het niet de realiteit verstoord. In andere woorden: dat je niet een straatnaam ziet omdat er een textballon voor hangt die jou vertelt dat deze deze straat vroeger de Willem van oranje straat heete. Ook een selectie die bepaald wat voor soort info je ziet. Ik wil nou niet iedere keer nieuwe apps op te hoeven starten omdat ik wil zien waar de dichtsbijzijnde openbare toilet is.

 • Twee Starbucks 18 meter van elkaar vandaan. Wat boft Parijs maar weer.

 • Gebruikt deze app de dataverbinding?

 • Sans doute une reseau desirable pour les habitués digitaires, pendant que la majorité des touristes digibetes sont en effet malhereusement mal equippé pour embracer cette technologie – voici une societé qui soit indiserablement divisé malgre tout.

 • europa moet free wifi hotspots verplichten in alle steden … anders wordt de rekening wel echt duur (die mosnterverhalen van 100den en 1000 den euros kennen we allemaal wel).

 • alsook is het nut nogal beperkt … een gewoon kaartje met aanduidingen van POI is al genoeg, rekening houdend met kompas en gps locatie natuurlijk …

 • Origineel geplaatst door HeijtInk
  Wat hier erg lastig wordt is het tonen van info op zo’n manier dat het niet de realiteit verstoord.

  Ik zie het volgende Apple patent al weer aankomen: gebruik van de bewegingssensor om automatisch 112 te bellen (met verzenden van je GPS lokatie – speech synthesis) wanneer je door een auto van je sokken gereden wordt. In Parijs en Londen is het verkeer al lastig genoeg zonder beeldscherm voor je oog.

 • Nou sorry, maar ik geloof er geen snars van. In iPhone OS 3.0 en lager is het niet mogelijk om een overlay over de camera view te leggen. Dit kan pas vanaf 3.1. De cameraOverlayView property van de UIImagePickerController is er niet in 3.0. Ergo het kan nog niet.

 • Ik zie de heren reclamemakers al weer trappelen van ongeduld om dergelijke toepassingen om zeep te gaan helpen met een hoop onzin die je liever niet wil zien. Waardoor het na een paar jaartjes door bijna niemand meer gebruikt zal worden. Tenzij die content heel erg goed wordt gereguleerd.

 • @ Pim: deze app kun je zonder data verbinding gebruiken, je kunt hem dus ook terwijl je in de metro zit gebruiken als traject planner. Alleenmaar waneer je voor real time traffic info (storingen…) vraagt heeft het data verbinding nodig, ook als je vanuit de app je locatie tov de metrostation aanvraagt met google maps.

  Wat het AR betreft heb ik geen idee…

 • @Meerlol: Het kan wel als je gebruik maakt van onofficiële middelen. Vandaar dat het ook raar is dat deze in de App Store staat. Dit zover bij mij bekend.

 • pfff, erg mooi. Zijn er nederlandse bedrijven die dit kunnen maken?

 • zo te zien moet je extra betalen dmv in app purchase om de extra P.O.I (Mc, Taxi, Starbucks…) te krijgen… jammer.

 • Origineel geplaatst door Jens Kortmeijer
  Sans doute une reseau desirable pour les habitués digitaires, pendant que la majorité des touristes digibetes sont en effet malhereusement mal equippé pour embracer cette technologie — voici une societé qui soit indiserablement divisé malgre tout.

  Oftewel:

  “Zonder twijfel een gewilde bron voor technisch onderlegde mensen, terwijl de meerderheid van de digibete toeristen in werkelijkheid te slecht uitgerust is met mogelijkheden om deze techniek te omarmen – en hoppa; een maatschappij met een ongewenste tweedeling …”

  Zonder vertaling (soort van) heeft zo’n quote niet zoveel zin.

  Nog afgezien van het feit dat ik het onzin vind.
  Nieuwe technieken zijn er continue, het is ook steeds eenvoudiger die technieken te gebruiken. Denk aan internet; tien jaar geleden lacht men me uit als ik zei dat ik op internet zat; nu gebruikt “iedereen” het. Of al die mensen die (nog niet eens zo lang geleden) het nut van een mobiele telefoon niet inzagen en kijk nu eens om je heen.
  Deze techniek kan nog best uitkristalliseren en naar een andere vorm evolueren. Het is geen eindpunt.

  Twee jaar geleden had nog niemand van een iPhone gehoord, nu zit ik in de pauze met 4 collega’s die allemaal een iPhone hebben, niet technisch onderlegd zijn en toch volop gebruik maken van de apps.
  Augmented reality wordt een knaller, in welke vorm dan ook. Als je dat niet ziet ben je blind.

  Je moet verder kijken dan je neus lang is en er niet in blijven hangen of je data bundeltje te duur is. Ook die dingen evolueren. Dat verandert niet van de ene op de andere dag, maar zulke zaken beinvloeden elkaar. Deze app is een voorbeeld van wat er NU kan in een vorm die iemand verzonnen heeft. Je moet kijken naar de potentie hiervan, daar gaat het om……

 • @Ed: Dank je voor de vertaling :)

  ik ben zelf franstalig, maar had toch echt moeite om iets zinnigs te maken van zijn bericht.

 • ge-wel-dig :)

 • zit zeker toekomst in, maar wel spijtig dat het zo heen en weer springt :)

  ik had zo van die smooth dingen verwacht die James Bond in eigenste persoon nog vet zou vinden :). Wss komt hier verbetering voor :)

 • maandag en dinsdag zit ik in parijs, dus dat wil ik wel ff proberen :D

  Alleen even kijken of het ook werkt zonder data verbinding ;)

 • Origineel geplaatst door Koen
  zit zeker toekomst in, maar wel spijtig dat het zo heen en weer springt ik had zo van die smooth dingen verwacht die James Bond in eigenste persoon nog vet zou vinden . Wss komt hier verbetering voor

  Dat is nou precies wat ik bedoel……… lees mijn stukje ff na

 • ff een vraagje: ik wilde ook de bussen erop zetten, maar krijg de melding dat in-APP aankopen niet zijn toegestaan. Kun je dat ergens instellen?

 • @Jor

  Ja, Moop.Me (http://www.moop.me) is bezig met enkele Augmented Reality apps! We staan ook open voor partners met interessante concepten.

 • Ben sterk onder de indruk van de toepassingen die augmented reality biedt

 • Ben ik nu de enige die dit op deze manier niet handig vindt?

  Eigenlijk zou er één app moeten komen (denk Google Earth met layers) waar je verschillende layers kunt aanzetten. Zodat je maar één AR app nodig hebt om alles overal te kunnen zien.

  Zie je het al voor je dat je eerst een app gebruikt om een pin automaat te vinden, dan 1 voor een restaurant en dan nog een om leuk uit te gaan…. om vervolgens de bushalte op te zoeken?!

  Lastig om te realiseren, één zo’n app. Maar al die losse lijkt me helemaal niks…

 • Origineel geplaatst door maandag en dinsdag zit ik in parijs, dus dat wil ik wel ff proberen Alleen even kijken of het ook werkt zonder data verbinding

  hmmm, ik ben net 1 dag terug! Dus net telaat om ff te testen! Maar uh…post ff jouw bevindingen hier als je geweest bent! Thnks…

 • @Meerlol:

  Ok, er is er dus nog eentje…. vreemd dat Apple dit goed keurt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. [iphoneclub.nl] Metro Paris Subway: eerste Augmented Reality iPhone-applicatie in de App Store « Augmented reality – Yeun / Wing
Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties