Review: volg je spoor met Trails

Met Trails is het mogelijk je afgelegde weg vast te leggen. Een groot aantal functies en een netjes uitwerkte applicatie zorgen voor een goede gebruikerservaring.
Emiel Janson - · Laatst bijgewerkt:

Trails icoonJe kunt de GPS-ontvanger van de iPhone gebruiken om te navigeren van punt A naar punt B zoals bij TomTom. Aan de andere kant kun je hem ook gebruiken om te kijken waar je bent geweest of hoe je ergens bent gekomen. Dat laatste kan met Trails van ontwikkelaar Felix Lamouroux. Deze applicatie, die je voor 2,99 euro kunt downloaden in de App Store, heeft een zeer breed scala aan functies.

Interface en functies

Trails trackenBij het opstarten van Trails kom je direct bij een lijst van je tracks. Met het plus-icoon rechtsboven kun je een nieuwe track starten. Vervolgens geef je een naam en omschrijving op, waarna Trails begint met het tracken van je bewegingen. Je krijgt een mooi scherm te zien met een kaart van je huidige locatie en de door jou afgelegde weg. Bovenin staan gegevens als je snelheid en het aantal afgelegde (kilo)meters. Je kunt een positie labelen, een foto toevoegen en zien hoelang het tracken al bezig is. Als je het tracken stopt kom je in een scherm met gegevens over het traject dat je hebt afgelegd. Hierin staan onder meer de afstand, de duur en de stijging en daling (in hoogte). Vervolgens kun je de track exporteren via e-mail, EveryTrail, of TrailRunner. Via EveryTrail is er ook een mogelijkheid je track te openen in Google Earth in de vorm van een kml-bestand.

Naast de mogelijkheid om jezelf te tracken kun je ook de tracks van anderen importeren. Deze kun je daarna bekijken in de applicatie. Het is zelfs mogelijk een zogeheten background track te laten lopen. Hiermee wordt bedoeld dat er nog een lijn over de kaart loopt van een andere track, waardoor je die tracks en die van jezelf met elkaar kunt vergelijken.

Ten slotte kun via het menu een aantal instellingen wijzigen. Zo kun je aangeven of je Trails wilt gebruiken voor het joggen, klimmen, fietsen of autorijden. Bij elke manier van gebruik wordt de vereiste nauwkeurigheid van de GPS veranderd. Deze kun je overigens ook handmatig instellen: van 2000 meter tot op 20 meter nauwkeurig. Er zijn nog tal van andere instellingen, zoals het aanpassen van het maptype, waarvan er twee soorten zijn. Er is er één met straten en één voor het fietsen. Bij die laatste staan alle poorten tussen de huizen in mijn wijk zelfs aangegeven. Beide kaarten zijn van OpenStreet, de Wikipedia van kaartenland. Om de kaarten te bekijken heb je wel een internetverbinding nodig (in de settings kun je de kaarten eventueel uitzetten) of je download deze alvorens te gebruiken. Je kunt dan via Trails een stuk van de kaart selecteren en die opslaan.

In de praktijk

Om Trails in de praktijk te testen heb ik drie tracks gemaakt. Een hiervan was een blokje rond tijdens het uitlaten van de hond, zoals hieronder te zien is:
Bob uitlaten at EveryTrail

Click here to display content from www.everytrail.com


Je ziet dat het spoor af en toe wat hoekig afloopt. Dat is omdat ik de instellingen nog op Biking had staan waardoor de gps wat minder precies stond ingesteld. Het exporteren naar EveryTrail gaat vrij eenvoudig, je kunt vanuit de applicatie een account maken hiervoor. Vervolgens kun je andere mensen laten zien welk rondje je precies met de hond hebt gelopen. Er is een hele berg aan informatie beschikbaar, zoals de precieze momenten waarop ik stil stond en bijvoorbeeld de hoogteverschillen. Dat laatste was echter niet heel erg nauwkeurig. Ik vertrok bij mijn huis en kwam aan bij datzelfde huis, maar er is door Trails wel een hoogteverschil gemeten van 157 feet (41 meter). Deze kleine meetfoutjes zijn misschien meer te wijten aan de iPhone dan aan Trails, die simpelweg werkt met de GPS-gegevens van de iPhone. Tijdens een andere track waarbij ik met de auto van Zoetermeer naar Rotterdam ben gereden had ik hier minder problemen mee; mogelijk omdat je dan een langere weg aflegt.

Er zijn veel scenario’s te bedenken voor het gebruik van Trails. Zo is het mogelijk je geliefde te tracken door je iPhone in haar tas te stoppen en Trails aan te zetten. Zorg er dan wel voor dat ze niet belt met het toestel (Trails kan niet op de achtergrond draaien) of dat de batterij onderweg op is. Wat me zelf een hele mooie toepassing lijkt, is het tracken van recreatievluchten. Je kunt dan aan vrienden of collega’s heel mooi laten zien hoe je gevlogen bent en hoe hoog je hebt gevlogen. Zeker in Google Earth is dit dan goed zichtbaar. Er zijn ongetwijfeld nog meer leuke scenario’s te bedenken.

Conclusie

Ik vind Trails een erg mooie applicatie voor het tracken van bewegingen. Er zijn tal van functies en eigenlijk is er niets dat ik vond ontbreken. De interface is netjes uitgewerkt en naar mijn mening ook vrij duidelijk. Een applicatie met weinig minpunten, afgezien van de kleine onnauwkeurigheden die er soms in de metingen zitten. Maar of dat nu aan Trails of aan de iPhone ligt? Ik denk het laatste.

Info: Trails

Informatie

Laatst bijgewerkt
30 oktober 2009 om 2:59
Categorie
Navigatie

Reacties: 53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.