Gonny’s iCulture: “Van club naar cultuur”

Ter gelegenheid van de aanstaande wijziging naar iCulture blikken alle medewerkers uitgebreid terug op 7 jaar iPhoneclub, en vooruit naar iCulture.nl. In deze terugblik: Gonny (@gonny)
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

gonny-achter-bureau-klein-2iPhoneclub wordt iCulture. Een naamswijziging die we twee jaar geleden in gang hebben gezet. Langzamerhand zag je het steeds verder doorgevoerd: de naam van ons Twitter-account en onze Facebook-pagina wijzigde, onze app heet al een tijdje iCulture en allerlei andere initiatieven die we de afgelopen tijd hebben opgepakt, kregen de naam iCulture: iCulture biz, iCulture vergelijkt, de iCulture Vakantiespecial en ook de voormalige rubriek iCulture speelt. Als je de naam iCulture nog niet tegen was gekomen, dan ben je de afgelopen twee jaar niet vaak op onze site geweest 😉


In de dagen voorafgaand aan de grote makeover van iPhoneclub.nl naar het compleet vernieuwde iCulture.nl staan de redacteuren van iCulture stil bij dit moment. Hoe de iPhone hun leven veranderde, hoe zij terugkijken op iPhoneclub en waar zij naar uitkijken in het nieuwe iCulture. In dit verhaal het relaas van Gonny (@gonny).

Er zijn teveel redenen op te noemen om voor iCulture te kiezen, maar ik zal een poging doen. Voor veel mensen zal het ook maar een kleine overgang zijn. We komen regelmatig lezers tegen die tegen ons zeggen: “Jullie zijn toch van iPhoneclub? Oh nee, ik moet natuurlijk iCulture zeggen!” Waarop we meestal lachend antwoorden: “Mag allebei hoor”. Behalve vanaf donderdag 17 juli, want dan is het toch echt iCulture. Het geeft wel aan dat de nieuwe naam bij veel mensen al goed tussen de oren zit en dat maakt het makkelijk voor ons om nu de stap te maken.

iCulture op alle schermen

Toen we in 2006 met de website begonnen, was het eigenlijk logisch om de naam iPhoneclub te kiezen. We hadden al een paar jaar de website Palmclub (over de gelijknamige organizers en smartphones) en het was logisch om iets met ‘club’ te doen. De website Palmclub hebben we uiteindelijk weggegeven aan een paar enthousiaste leden van de community. En ook een softwareshop voor smartphonesoftware die we ooit hadden (de naam ‘app’ werd toen nog nauwelijks gebruikt) hebben we weggegeven aan iemand uit de community. Dat wil overigens niet zeggen dat we dat met iPhoneclub binnenkort gaan doen, want daar zijn we nog lang niet klaar mee. Er komen nog zoveel mooie dingen aan, van Apple en van onszelf, dat we energie genoeg hebben om nog minstens vijf jaar door te gaan. Maar we doen dat wel onder een andere naam en met een totaal nieuwe website.

Ruim zeven jaar na het ontstaan van iPhoneclub dekt de naam de lading eigenlijk niet meer. De iPhone is uitgegroeid tot het belangrijkste product van Apple, maar er is sindsdien zoveel meer bij gekomen. Neem alleen al de Apple TV (2007) en de iPad (2010). Straks komen er misschien nog een iWatch (2014?) en een televisietoestel (2015?) bij. We schrijven over alles wat met Apple te maken heeft en ook al zal de iPhone daarin altijd een prominente rol blijven spelen, er is meer dan alleen de iPhone. Er zijn bovendien ook praktische redenen om voor de nieuwe naam te kiezen. Er zijn steeds meer apps die geoptimaliseerd zijn voor iPhone en iPad, waardoor we de afgelopen jaren steeds vaker gedwongen waren om een keuze te maken: schrijven we erover op iPhoneclub, iPadclub, of allebei? Nieuws raakte versnipperd, we dwongen mensen om maar twee verschillende sites te gaan om volledig op de hoogte te blijven. Terwijl het allemaal op iOS draait. Als er straks een iPhone met een groter scherm en een iWatch bij komt, kun je je afvragen of het schermformaat nog wel zo belangrijk is. Als iets op iOS draait, hoort het thuis op één plek: iCulture. En we zijn niet voor niets al jaren ook de grootste Apple-community en -website in de Benelux. Ook daar past die naam uitstekend bij.

Afscheid van de ‘club’

Het grappige is dat ‘club’ wel synoniem is geworden met de dingen die we doen. Zodra ergens geruchten over opdoken, waren er altijd wel een paar mensen die zeiden: “Oh leuk, gaan jullie nu ‘Vul-maar-in’-club doen?” LumiaClub, iWatchclub, Google Glassclub, ze zijn allemaal wel een keer langsgekomen. Zelfs bij totaal niet voor de hand liggende onderwerpen: als we enthousiast twitterden over soep, was er soms iemand die suggereerde dat we soepclub.nl al bijna in de steigers hadden staan. Lief hoor, maar in werkelijkheid zijn we al sinds iPadclub afgestapt van websitenamen met ‘club’. Het straalt gezelligheid en verbondenheid uit, dat wel. Maar het sluit ook bepaalde mensen uit: het wekt de indruk alsof je lid moet zijn van ‘de club’ om erbij te horen. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet ons uitgangspunt is. Iedereen is welkom, ongeacht of je elk uur of eenmaal per maand langskomt. Met de nieuwe site proberen we beide groepen nog beter te bedienen: als je af en toe langskomt word je niet overdonderd door de enorme hoeveelheid artikelen die we dagelijks schrijven en als je elk uur wil weten wat er speelt, kom je ook aan je trekken.

Er is nog een andere reden om voor iCulture te kiezen, al is die wat minder prominent. ‘iPhone’ is een geregistreerde merknaam en ook al staat Apple het oogluikend toe, er kan opeens een overijverige jurist van Apple in de pen klimmen om een brief te sturen, waarin we per direct worden gesommeerd om de naam te wijzigen. In de begindagen van iPhoneclub stond ik vaak op de lijst als Gonny van der Zwaag van Computeridee, of een ander onschuldig merk waarvoor ik freelance schreef, omdat de Nederlandse PR-man van Apple van mening was dat er niet teveel argwaan gewekt moest worden bij ‘de Amerikanen’. Als er nú een Brit of Amerikaan langskomt om een nieuw Apple-product te demonstreren, sta ik gelukkig wel als iPhoneclub op de lijst – en vanaf nu dus als iCulture. Ook handiger als ik Tim Cook ooit een hand mag schudden.

Lees ook de andere profielen in deze serie!

Reageren kan onder het aankondigingsartikel. Foto door @punkmedia.

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.