Review: Layar, Nederlandse augmented reality op de iPhone

Review van Layar, de augmented reality-browser die sinds kort niet alleen op Android, maar ook op de iPhone te installeren is. Layar bevat inmiddels 162 layers die je op verschillende manieren kunt doorzoeken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Pizzeria's zoeken.Layar is sinds gisteravond verkrijgbaar in de App Store. Omdat de applicatie gratis is zullen veel mensen het alvast even hebben geprobeerd, om te kijken waar alle ophef nu over te doen is. Lokaal zoeken met augmented reality dus, maar niet alleen met algemene informatie van Wikipedia. Layar bevat intussen al 162 layers, waaronder een hoop met Nederlandse content. Na een dag uitproberen heb ik drie favorieten: Funda om te kijken welke huizen te koop staan, openingstijden van winkels (via Opentot.nl) en bushaltes in de omgeving (via i-MetrO). Er zitten natuurlijk nog veel meer layers in, zoals geldautomaten (ING), molens (Molinayer) en bezienswaardigheden (Staatopdekaart.nl). Sommige daarvan zijn niet in Nederland te gebruiken, zoals een layer voor hoge bergen (WorldPeaks) en eentje met restaurantreviews van Yelp.


Bij het openen van de applicatie zie je de knoppen Favorites, Featured, Popular en zoeken. Een goed startpunt is de Layar Local Search, waarbij je bijvoorbeeld banken of pizzeria’s in je omgeving kunt vinden. Op hetzelfde scherm heb je de mogelijkheid om via ‘Zoek en vind’ de telefoongids te doorzoeken. Elke layer is op drie manieren te bekijken: als Reality (via de zoeker van de fotocamera), Map (alle plekken op de kaart) en als List. Die weergave als lijst is nog niet zo heel mooi vormgegeven, omdat de tekst ‘x results found’ door het eerste resultaat in de lijst heen loopt. Maar dat is een detail.

Waar het om gaat is dat je nuttige informatie in je omgeving kunt vinden en dat is er genoeg in Layar. Kies een van de featured of populaire layers en het is bijna altijd raak. Tenminste, als je zoals ik in een grote stad woont, want daarbuiten kan het nog wel behelpen zijn als niemand in jouw dorp twittert en er geen Hyves-hotspots te vinden zijn. In de reality-weergave kijk je steeds via de camera, waarbij je meteen een cirkelvormig overzicht in beeld hebt waarmee je in één oogopslag ziet waar de interessante punten zich bevinden. Het kan namelijk best zo zijn dat je een café zoekt terwijl je met je rug naar een belangrijke uitgaansstraat staat. De interactiemogelijkheden zijn afhankelijk van het soort layer. Bij de Funda-layer kun je meer informatie opvragen, maar ook meteen de makelaar bellen of een route plannen. Bij andere kun je alleen een route plannen. Wat ook verschilt zijn de instellingsmogelijkheden: bij hotels kun je bijvoorbeeld filteren op aantal sterren, bij koophuizen op maximale prijs en op koop- of huurhuis.

Layar is leuk om een tijdje rond te kijken, maar om er echt iets aan te hebben moet je toch wel gericht op zoek zijn. Je gaat bij een vriend op bezoek en weet wel de buurt en de achternaam, maar niet het exacte adres. Als de betreffende persoon in het telefoonboek staat, heb je het adres met even rondkijken zo gevonden en je kunt er meteen een route naartoe plannen. Hetzelfde geldt voor een bloemenwinkel, postkantoor, Chinees restaurant of andere nuttige plaats. Layars die wat meer een entertainmentfunctie hebben, zoals Tweets Nearby, gaan denk ik wat sneller vervelen. Op een gegeven moment ben je wel uitgekeken op wat die wildvreemde mensen in de buurt allemaal te zeggen hebben.

Omdat er zo veel layers zijn, is de favorietenfunctie eigenlijk onmisbaar geworden omdat je anders steeds weer door layers heen moet bladeren die je toch niet gebruikt. Het enige wat ik nog mis is de mogelijkheid om meerdere layers tegelijk te tonen, bijvoorbeeld Funda in combinatie met HuizenZoeker voor een zo volledig mogelijk koophuizenaanbod. Door de groeiende hoeveelheid content ontkomt Layar er misschien niet aan om bij een volgende versie de layers in categorieën in te delen.

Layar kan crashgevoelig zijn (dat is ook een veelgehoorde klacht in de reviews in de App Store), maar na een reboot van je iPhone was dat afgelopen. Een ander verbeterpunt is de mogelijkheid om de applicatie ook in landscape te gebruiken.

Conclusie

Het is gratis, het is cool om aan vrienden te laten zien, het is nuttig, je kunt het voor heel veel toepassingen gebruiken en het bevat ook nog eens allerlei content die op Nederland is afgestemd. Mij hoor je dan ook niet klagen over het idee van Layar op zich, of het moet al zijn dat de hoeveelheid layers inmiddels zo groot wordt dat je een filter nodig hebt. Aan de applicatie zelf valt nog wel wat te verbeteren, zoals een landschapsweergave en een pop-up bij het opstarten om mensen te waarschuwen dat het wel weer eens tijd is om hun iPhone te rebooten – voordat Layar het doet. Layar is geen simpele app, dus het crashen is misschien nooit helemaal te voorkomen, maar zo’n waarschuwing schept wel wat realistischer verwachtingen bij de gebruikers, die inmiddels zoveel jubelverhalen over Layar gehoord hebben dat ze misschien denken dat dé app is die alle andere overbodig maakt. Dat is Layar niet, maar mooi en handig is het wel.

Info: Layar

  • Ontwikkelaar: Layar
  • Applicatie: Layar
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Systeemeisen: iPhone 3GS met minimaal OS 3.1
  • Geteste versie: 2.0
  • Bestandsgrootte: 0,5MB
  • Cijfer: 7,5

Reacties: 46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.