Preview: Bright lanceert iPhone-applicatie

Bright heeft een iPhone-applicatie uitgebracht, waarin je de nieuwsberichten en video's van deze website onderweg kunt bekijken. De applicatie is binnenkort in de App Store verkrijgbaar.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

startscherm brightIn het buitenland heb je Wired en MAKE, twee bladen die innovatief en geekproof zijn en toch een groot publiek trekken. In Nederland kan ik maar één blad verzinnen dat in de buurt komt: Bright. Dit tech-lifestyle-magazine heeft een iPhone-applicatie laten maken door Carl Mangold, de man die verwacht dat Layar maar een kort leven is beschoren. Mangold heeft echter ook een ontwikkelbedrijf, dat de iPhone-applicatie maakte. Wij kregen, samen met tien mensen die op een Twitter-oproep reageerden, alvast een preview van de Bright-applicatie.


Een artikel met foto.De eerste kennismaking ziet er goed uit: Bright heeft nogal wat content (nieuws, video’s, opinie, top 5-lijstjes) en heeft dat behoorlijk goed in de applicatie weten onder te brengen. Bij binnenkomst krijg je een overzicht van de laatste Bright-artikelen te zien. Onderin het scherm zijn zwarte knoppen zichtbaar voor Nieuws, Video, Downloads, Best of YT en More (de interface is een mix van Nederlands en Engels). De onderdelen Nieuws en Video kan ik begrijpen, want beide vormen de belangrijkste content van Bright. Downloads is ook logisch: de lijst bevat voornamelijk iPhone-applicaties en bij zo’n app kun je ervan uitgaan dat 100% van de gebruikers een iPhone of iPod touch heeft. Maar de reden om Best of YouTube zo prominent in het hoofdmenu te zetten ontgaat me (DutchCowboys deed dat ook al). Bright heeft genoeg interessante eigen content en heeft naar mijn mening die lollige filmpjes niet nodig. Voor die filmpjes heb je trouwens ook een Wi-Fi-verbinding nodig. Ik heb nog geen easter egg ontdekt om de pop-up te kunnen omzeilen.

Update: in de uiteindelijke applicatie zal het afspelen via 3G wel mogelijk zijn, zie update onderaan dit artikel.

Klik je door naar de knop More, dan krijg je een reeks rubrieken en onderwerpen te zien. Sommige items zijn verbonden aan een bepaalde rubriek (Games, Cockpit), andere aan een evenement (Bright Night) of aan een bepaald type content (Magazine, Recensies, Commentaar). Dit staat op het eerste gezicht op vrij willekeurige wijze door elkaar, al zal er best een idee achter zitten. Het is dan ook een hele klus om met de Edit-knop rechts bovenin de leukste rubrieken uit te kiezen. Voor mij zou dat de uitpakparty’s zijn, want dat is een rubriek die ik voorheen via iTunes-podcasts keek, maar waar een beetje de klad in is gekomen omdat ik ze via de iPod-applicatie niet zo prominent zie staan tussen alle andere podcasts. Met de Bright-app heb je die content wel meteen bij de hand. Niet alle rubrieken zijn trouwens aanwezig; zo zul je vergeefs zoeken naar Sex and the Server, Tonie’s Tunes en de evenementenagenda.

Conclusie

bright-app kiezenVoor een eerste versie is de Bright-applicatie al behoorlijk compleet: je kunt reacties lezen op berichten, zelf reageren, nieuwsberichten twitteren, artikelen doorsturen, de Twitter-berichtenstroom van @brightsite lezen en filmpjes kijken, eigenlijk meer dan ik had verwacht. In de afwerking van de applicatie is ook goed op details gelet: klik je bijvoorbeeld op het doorsturen van een artikel, dan krijg je een overlay te zien met beschikbare opties: Mail of diverse Twitter-apps. Dat is erg mooi gedaan en de applicatie checkt meteen welke apps je daadwerkelijk geïnstalleerd hebt (in mijn geval Mail en Tweetie, zie hiernaast).

Als verbeterpunten zou ik de YouTube-filmpjes uit het hoofdmenu halen en wat meer structuur aanbrengen in het More-menu. Het is nu een grabbelbak waar je maar moeilijk een hiërarchie in ontdekt. Het item ‘Over Bright’ (met paperclip-icoon) wekte bij mij bijvoorbeeld de indruk dat het om informatie over medewerkers, het afsluiten van een abonnement voor het blad of andere praktische informatie zou gaan. Als het onder een kopje ‘Specials’ of ‘Rubrieken’ had gestaan, had ik het wat beter kunnen plaatsen. Los van deze kleine optimalisaties vind ik de Bright-app erg geslaagd. Het legt de lat weer een beetje hoger voor de Nederlandse nieuws- en website-apps die hierna komen.

Update: in de uitleg die aan de betatesters is gestuurd, staat dat het in de peview-versie nog niet mogelijk is om via 3G af te spelen, maar in de uiteindelijke versie zal dat wel mogelijk zijn. Verder komen er in volgende releases nog nieuwe functies bij, zoals notificaties, een zoekfunctie, agenda en shop.

Info: Bright App

  • Ontwikkelaar: Carl Mangold
  • Applicatie: Bright App
  • Te koop via: App Store (binnenkort)
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 944kB
  • Cijfer: 8,5

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.