iPhone Haptics geeft voelbare feedback op iPhone toetsenbord

Studenten van de University of Glasgow hebben een applicatie ontwikkeld, waarmee het makkelijker wordt om teksten te typen op de iPhone. De applicatie zorgt door vibraties voor voelbare feedback bij het typen van teksten.

Haptick KeyboardStudenten van de University of Glasgow hebben een applet ontwikkeld, waarmee je voelbare feedback op het toetsenbord van de iPhone kunt ervaren. Wanneer je op een toets tikt, voel je daadwerkelijk een lichte trilling alsof je een fysieke knop aanraakt. Deze vorm van terugkoppeling, die ook wel tactile feedback wordt genoemd, voel je bijvoorbeeld wel op een BlackBerry- of Treo-toetsenbordje. Je kunt daardoor de ene toets makkelijker onderscheiden van de andere. Het gaat om een prototype-applicatie waarvan nog niet zeker is of het officieel wordt uitgebracht. Voorlopig is het ook nog geen pretje om te gebruiken: de software is niet stabiel genoeg voor dagelijks gebruik.


De studenten zien het vooral als een studieobject. Ze merken op dat de meeste interactie op een mobiele telefoon met touchscreen visueel is waardoor je gespannen op het scherm moet kijken. Daar komt bij, dat je bij interactie met het scherm meestal met je vingers het zicht op het scherm blokkeert. Op de iPhone wordt dat enigszins goedgemaakt door het feit dat boven je vinger een grotere afbeelding van de toets verschijnt. Maar zelfs dan vinden mensen het prettig om nog wat extra feedback te krijgen.

De studenten uit Glasgow hebben gebruikgemaakt van de ‘vibrotactile actuator’ die ervoor zorgt dat de iPhone in stille modus gaat trillen. De trilfunctie kan 12 verschillende snelheden aan, waardoor ze verschillende intensiteiten in hun haptische keyboard konden verwerken.
Op dit moment crasht het programma nog regelmatig en komt het ook voor dat de iPhone na het aanraken van een toets blijft trillen. Ook zal de batterij van de iPhone sneller leegraken.

Meer info en download: iPhone Haptics

Informatie

Laatst bijgewerkt
27 februari 2008 om 6:30
Categorie
Diensten

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.