Google start met zoekdienst voor muziek: Google Music Search

Google heeft een muziek-zoekdienst gelanceerd, in samenwerking met partners Lala en MySpace. Met de zoekfunctie kun je nummers vinden en eventueel kopen via partnerbedrijven. Directe concurrentie met iTunes is het niet meteen.

Google MusicEen paar dagen geleden gingen er geruchten dat Google een eigen muziekdienst zou lanceren. Sommige websites wisten al te melden dat de dienst One Box of Google Audio zou gaan heten en dat het best een concurrent van iTunes kan gaan worden. Vandaag heeft Google officieel haar muziekproject aangekondigd en het blijkt te gaan om iets veel eenvoudigers: ze hebben de aftrap gegeven voor Google Music Search.


Dit is een muziekzoekdienst die ze met partners als Lala, Pandora, MySpace en nog zeven andere partijen hebben opgezet. In de gespecialiseerde zoekmachine vul je de naam van een artiest, een nummer of een album in. Het levert een lijstje op van mogelijke nummers, waarvan je meteen een preview kunt beluisteren. Deze nummers worden aangeboden door MySpace en Lala. Je kunt het nummer daarna ook meteen kopen.

Weet je echter niet de naam van het nummer of de artiest, dan kun je eventueel ook zoeken door een gedeelte van de songtekst in te tikken. Verder is het idee dat je met Google Music Search nieuwe muziek kunt ontdekken. Hiervoor werkt Google samen met Pandora, Imeem en Rhapsody, zodat je op basis van je invoerde zoekactie soortgelijke artiesten en nummers kunt ontdekken.

Google Music Search

Helaas is de dienst op dit moment nog sterk gericht op gebruikers in de VS. Diensten als Pandora en Rhapsody richten zich voornamelijk op Amerikaanse gebruikers en MySpace is een sociaal netwerk dat in Nederland maar weinig gebruikers kent. Volgens Google is het een eerste stap om muziek beter doorzoekbaar te maken, maar als je puur naar de functionaliteit kijkt zijn de mogelijkheden die Shazam in een simpele iPhone-applicatie aanbiedt eigenlijk veel geavanceerder.

Google Music Search

Voor Apple betekent het niet meteen concurrentie, want Google gaat zelf geen muziek hosten, verkopen of anderszins aanbieden. Wel zullen Amerikanen voor het kopen van muziek naar de partners worden doorgestuurd. Opvallend is dat Amazon MP3, toch ook een grote online muziekwinkel in de VS, niet meedoet aan het project.

De website is hier te vinden: http://www.google.com/music/

Aankondiging: Official Google Blog

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.