Review: Speedylicious, sneller lezen op de iPhone

Review van Speedylicious, een applicatie waarmee je kunt snellezen op de iPhone. Speedylicious toont woorden in een flits op het scherm. Omdat je geen kans hebt om te treuzelen lees je teksten veel sneller, vooral de wat langere artikelen waar je anders nooit aan toekomt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

speedylicious voor iphoneEen flinke tijd geleden, toen ik nog een smartphone met een ander besturingssysteem gebruikte, had ik een applicatie gevonden met de kinderachtige naam BuddyBuzz, waarmee je razendsnel teksten kon lezen. Een leessnelheid van 700 woorden per minuut was daarmee haalbaar, zodat ik eindelijk in staat was in één avond een compleet boek door te lezen. Wetenschappers die zich met deze vorm van snellezen bezighouden beweren zelfs dat er net zoveel (of misschien zelfs meer) van de tekst blijft hangen als je de woorden razendsnel langsgaat met je ogen. Op de iPhone is een dergelijke vorm van snellezen ook mogelijk, met Speedylicious.


In deze applicatie verschijnt steeds één woord op het scherm. Dit gebeurt zo snel dat je niet in de gelegenheid bent om de woorden in je hoofd ‘uit te spreken’. Daardoor lees je sneller en omdat de woorden maar blijven verschijnen heb je ook niet de neiging om onderweg te blijven treuzelen. Van snellezen schijn je bovendien een beter humeur te krijgen.

Als je Speedylicious wilt gebruiken zul je eerst een account op Del.icio.us of Read It Later moeten aanmaken. Omdat ik van plan ben om de iPhone-applicatie van Read It Later op een later moment nog eens te reviewen heb ik voor deze wat minder bekende dienst gekozen. Hierbij heb je een bookmarklets tot je beschikking, waarmee je met één klik nieuwe teksten toevoegt aan je online leescollectie. Kom je op internet een interessant artikel tegen waar je eigenlijk geen tijd voor hebt, dan voeg je die in één moeite even toe, om later te lezen.

Je kunt dergelijke artikelen later offline lezen via Read It Later, maar je kunt ze ook snellezen via de applicatie Speedylicious. Na het installeren van de applicatie ga je eerst naar de algemene instellingen van de iPhone, waar je bij de instellingen van Speedylicious je accountgegevens invult. Vervolgens open je de applicatie en zie je een lijst met artikelen die klaarstaan om te lezen. Eerst moet je echter een pop-up wegklikken, want Speedylicious wil je huidige locatie weten. Dat heeft ermee te maken dat er banners van AdMob in de applicatie worden getoond. Het lezen van een aantal artikelen van krantensites ging prima: Speedylicious haalt alle foto’s eruit en toont alleen de tekst. Wel jammer is, dat je die tekst niet meer kunt aanpassen. Heb je bijvoorbeeld een artikel van NU.nl gehaald, dan krijg je onderaan het artikel ook nog de complete lijst met overig nieuws. Het zou mooi zijn als je in de tekst alle onzin aan de voor- en achterkant eraf kunt knippen (zoals de uitgebreide intro-teksten bij boeken uit de Gutenberg-collectie). De enige oplossing om dit soort onzin over te slaan is door met je vinger over de voortgangsbalk te slepen totdat het wél interessant wordt.

Bovenin het scherm is een snelheidsbalk te zien waar je de huidige leessnelheid kunt aflezen. Mensen die met 200 woorden per minuut lezen, kunnen dat met gemak opvoeren naar 300 of 400 woorden per minuut. De echte kampioenen lezen nog sneller, maar voor mij bleek 400 tot 450 woorden wel ongeveer de bovengrens om nog elk woord te kunnen waarnemen en door te laten dringen. Speedylicious kan een snelheid van maximaal 600 woorden per minuut aan. Een cruciale factor daarbij is de snelheid van de iPhone: niet alleen je ogen moeten die snelheid aankunnen, maar ook het scherm van de iPhone. Dat blijkt geen probleem: de tekst vertoont geen schokken of wegvallende flarden. Bij die snelheid zie je nog wel de kernbegrippen van de tekst, zodat je een algemene indruk krijgt waar de tekst over gaat. Er zijn in de App Store ook applicaties te vinden waarmee je tot 2.000 woorden per minuut kunt gaan (bijvoorbeeld QuickReader), maar die gebruiken een andere techniek om de woorden te tonen. Mijn ervaring is dat ‘lichtkrant’-applicaties, waarbij de tekst als een soort tickertape over het scherm schuift, minder snel irritatie oplevert dan ‘flits’-applicaties zoals Speedylicious.

Een pauzeknop lijkt op het eerste gezicht niet aanwezig, maar er zit wel een pauzefunctie in: door op de voorbij flitsende woorden te tappen zet je de applicatie even stop. Helaas bleek het niet mogelijk om complete boeken te lezen via deze app. Ik heb eerst wat boeken van Gutenberg geprobeerd, maar de bookmarklet kon de online txt-bestanden niet aan. Daarna heb ik de HTML-versie van Little Brother geprobleerd, maar daarop liep de applicatie helemaal vast. Na meermaals herstarten bleek Speedylicious voortdurend te crashen. Ik kijk zelf altijd wat bedenkelijk als mensen beweren dat een applicatie steeds maar crasht (“even herstarten”, denk ik dan), maar Speedylicious laat het na een complete reboot nog steeds afweten. Ik heb de applicatie uiteindelijk driemaal opnieuw geïnstalleerd en pas na weggooien van het problematische Little Brother-boek bleek het toch weer te werken.

Speedylicious toont onderin het scherm reclamebanners. Dat is op zich niet storend, omdat je je toch richt op de stroom aan snelleeswoorden. Het enige onrustige is het moment waarop de banner wisselt (ongeveer elke minuut). Helaas is het bij Speedylicious niet mogelijk om het lettertype of de letteropmaak te wijzigen. De applicatie breekt ook geen woorden af, zodat je bij een woord als ‘vakantiebestemming’ maar moet raden waar ‘antibestemm’ voor staat. Op zich geen probleem, want als snellezer ben je erop gericht om niet alles tot op de letter nauwkeurig te hoeven lezen.

Speedylicous is lang niet de enige snellees-applicatie in de App Store. Er zijn nog meer, waarbij je soms een reeks klassieke boeken zoals Alice in Wonderland krijgt meegeleverd. Alternatieven zijn bijvoorbeeld Speed Reader (€1,59), iSpeedRead (€1,59), Simian Speed Reader (€0,79) en Speed eRead (€1,59). Ook in de applicatie eReader zit een snellees-functie, waarbij je de tekst over het scherm ziet scrollen.

Conclusie

Speedylicious is een leuke gratis applicatie, maar het is niet zonder problemen. Je krijgt er geen gratis boeken bij (zoals bij andere apps), het is me niet gelukt om langere teksten te lezen en ik vind het onhandig dat je de teksten niet vooraf kunt bewerken. Daardoor moet je vaak eerst een hoop ‘rommel’ op een webpagina doorbladeren voordat het eigenlijke artikel begint. Voor mensen die graag een wat langer artikel uit een (online) krant of magazine lezen is Speedylicious best een goede oplossing. Kom je er even niet aan toe om een artikel compleet te lezen, dan heb je het met één klik toegevoegd aan je leeslijst, waarna het vanzelf op je iPhone verschijnt. Ik heb een rijtje artikelen uit Wired in mijn leeslijst gezet; van die achtergrondartikelen waar je nooit aan toekomt. Ik ga alleen wel verder zoeken naar een betere snellees-applicatie, die ook langere teksten aankan want Speedylicious is het nog niet helemaal.

De manier waarop je in Speedylicious leest heet Rapid Serial Visual Representation. Op de website eyercize.com kun je zelf een tekstfragment invoeren en daarna via deze techniek lezen. Zo kun je meteen zien of het jou aanspreekt.

Info: Speedylicious

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.