Dwangsom voor T-Mobile vanwege ongebruikte UMTS-frequenties

T-Mobile heeft een dwangsom van 5 miljoen euro opgelegd gekregen als ze ongebruikte UMTS-frequenties niet vrijgeeft. Het Agentschap Telecom is van mening dat T-Mobile de frequenties moet benutten, of anders terug moet geven.

gsm mastIn diverse kranten was vandaag te lezen dat T-Mobile een dwangsom krijgt opgelegd vanwege niet-gebruikte UMTS-frequenties. T-Mobile is daarmee het tweede Nederlandse telecombedrijf dat zo’n dwangsom om de oren krijgt. Om de boete te voorkomen gaat T-Mobile binnen drie maanden de frequenties van Orange weer in gebruik nemen. Wij belden daarom T-Mobile om te vragen of die maatregel gevolgen heeft voor de mobiele dekking van (iPhone-)gebruikers.


Eerder zat KPN in dezelfde situatie omdat het oude UMTS-frequenties van Telfort niet gebruikt. Volgens het Agentschap Telecom blijkt uit testen dat de oude UMTS-freqenties van Orange niet gebruikt worden. De voorwaarden van de UMTS-veiling uit 2000 vereisen dat T-Mobile volledige dekking blijft bieden voor Orange, ook al bestaat het niet meer als zelfstandig bedrijf.

KPN nam in 2005 de mobiele operator Telfort over, maar maakte volgens Agentschap Telecom te weinig gebruik van Telfort’s UMTS-frequenties. Telfort’s datanetwerk was op dat moment nog niet volledig uitgerold. Door toch de UMTS-frequentes in bezit te houden blokkeerde KPN de markt voor nieuwe aanbieders, zo redeneerde het Agentschap Telecom. Een dwangsom van 5 miljoen euro zorgde dat KPN de Telfort-frequenties alsnog teruggaf.

Frequentiespecialist Roderick van Houten van T-Mobile is echter van mening dat de situatie van KPN niet te vergelijken is met die van T-Mobile. Bij de overname van Orange voldeed deze provider al aan de eisen van de UMTS-veiling (namelijk een landelijke uitrol van het UMTS-netwerk). Directeur Marita Schreur van het Agentschap Telecom wil echter dat T-Mobile de onbenutte frequenties teruggeeft, zodat ze beschikbaar komen voor nieuwe partijen zoals Ziggo of Tele2. T-Mobile heeft volgens Schreur dan een beter uitgangspunt bij de toekomstige verdeling van LTE-frequenties (4G) in Nederland. Die verdeling gaat in het eerste kwartaal van 2010 van start. T-Mobile laat bij monde van persvoorlichter Hennie van der Heijden aan iPhoneclub weten dat er sprake is van “interpretatieverschillen tussen het Agentschap Telecom en T-Mobile“.

T-Mobile heeft na de overname van Orange keihard gewerkt aan de integratie van het Orange-netwerk binnen het T-Mobile-netwerk. Op de plekken waar T-Mobile geen of onvoldoende dekking had hebben we gebruikgemaakt van bestaande Orange-masten om het T-Mobile-netwerk nog beter te maken; op plekken waar er sprake was van dubbele mastbezetting hebben wij ervoor gekozen de bestaande Orange-masten uit te faseren, omdat Agentschap Telecom ook van ons verlangt dat we ons netwerk energie-efficient inzetten. Wij zullen daarom – onder protest – voldoen aan de exacte eisen die het Agentschap Telecom stelt. Dat zal voornamelijk betekenen dat we de frequenties op de door het Agentschap vereiste manier gaan gebruiken.

Belangrijke vraag voor iPhone-bezitters is dan echter: “Wat heeft dit voor gevolgen voor de eindgebruiker?”. Wordt de dekking nu ineens beter, of juist minder? En wat gaat T-Mobile de komende tijd doen aan het verbeteren van hun 3G-netwerk? Hennie van der Heijden:

Voor de eindgebruiker verandert er eigenlijk helemaal niets. Het heeft vooral met een andere inzet van het spectrum te maken.

Verder zijn wij dagelijks continu bezig om ons netwerk zodanig te versterken danwel uit te breiden waar dat nodig is, zodat we ook de komende drie jaar en in de verdere toekomst tegemoet kunnen komen aan de vergrote vraag naar mobiel breedband voor laptopbezitters, iPhone-bezitters en andere gebruikers van mobiel internet van T-Mobile.

T-Mobile en het Agentschap Telecom schijnen al een tijdlang in gesprek te zijn over de ongebruikte frequenties, maar het overleg liep op niets uit. Vandaar de dwangsom van 5 miljoen euro, met een maximum van 40 miljoen euro.

Tipgever: lil_lau_wow

Reacties: 58 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.