Review: Voices, vervorm je stem met een iPhone

Ontwikkelaar tap tap tap heeft de applicatie Voices uitgebracht, waarmee je je stem kunt vervormen. De applicatie bevat 17 stemmen en de mogelijkheid om je eigen stem op te nemen.

voices voor iphoneOntwikkelaar tap tap tap heeft een nieuwe applicatie voor de iPhone uitgebracht: Voices. Tap tap tap ken je misschien van de applicaties Classics (een e-booklezer voor de iPhone met klassieke boeken), Waarheen? (interessante plaatsen vinden) en Convert (een omrekenhulp). Voices is een applicatie die je stem verandert in die van een cyborg, schildpad, eekhoorn of een anonieme getuige, zoals je die in misdaadprogramma’s op tv ziet. De ontwikkelaar levert 17 stemmen mee.


Daarnaast heb je de mogelijkheid om een gewone opname met je eigen stem te maken. Dat scheelt de installatie van een voicerecorder-applicatie, al kun je daar sinds OS 3.0 niet meer omheen (Apple levert Dictafoon-applicatie standaard mee).

Grafisch is de applicatie mooi gemaakt: bij het opstarten zie je een rood gordijn, die met een animatie opent wanneer je een opname wil maken. Helaas is er geen preview mogelijk van de stemmen, dus je zult steeds een opname moeten maken om te kijken wat het eindresultaat is. Bij stemmen als ‘megaphone’ of ‘helium’ kun je wel voorstellen hoe het ongeveer gaat klinken, maar toch is het slim om eerst een proefopname te maken om te testen hoe duidelijk je moet articuleren en hoe sterk de galm is. Bij de stemmen ‘cyborg’ en ‘vocoder’ is het eindresultaat niet meer goed verstaanbaar, dus zijn ze ongeschikt om als grappig stemmetje onder een video te zetten (die je bijvoorbeeld met iTimeLapse Pro hebt gemaakt).

Na elke opname heeft de applicatie een paar seconden nodig om te verwerken. Een opname van 10 seconden heeft ongeveer dezelfde tijd nodig om je stem om te zetten. Je hoort het eindresultaat meteen en kunt vervolgens beslissen of je wilt wissen of opslaan. Alle bewaarde opnames zijn te bereiken via het Recordings-icoontje onderin het scherm. Van daaruit kun je de opnames nogmaals beluisteren of delen via Facebook, Twitter of e-mail. Via Twitter ziet je berichtje er zo uit: een opname met Cave-effect. Je hebt tijdens het publiceren de mogelijkheid om de tekst van je Twitter-bericht aan te passen. Wil je de opname delen via e-mail, dan wordt deze als WAV-bestand meegestuurd in het e-mailbericht, zodat de ontvanger het meteen kan afspelen (ook als hij/zij geen databundel heeft).

Om een indruk te krijgen van de stemmen heb ik wat stemmen op de verkeersinformatie losgelaten: Exorcism, Guitar en Fun House. Zoals je merkt zijn deze stemmen niet altijd even goed verstaanbaar. Er zitten ook stemmen in die wat minder radicaal zijn, zoals Canyon (echo) en Cave (galm).

Hoewel Voices een mooie applicatie is, zijn er ook nog wel wat punten van verbetering mogelijk. Het zou handig zijn als je een preview krijgt van het stemeffect, zodat je niet eerst een opname hoeft te maken of het effect geschikt is. Ook zou het handig zijn als je de opname online beschikbaar kunt maken, zonder eerst een Twitter-bericht te hoeven plaatsen. Wat ook mooi zou zijn, is dat Voices ook realtime je stem kan vervormen, maar gezien de lange verwerkingstijd die de applicatie nodig heeft bij een opname lijkt dat niet zo goed haalbaar. Praktisch gezien zijn er ook nog wel wat verbeteringen mogelijk, zoals de mogelijkheid om opnames bij te knippen. Het annuleren van de opname wanneer er iets mis is gegaan, zou ook handig zijn. Ben je nu namelijk niet tevreden tijdens het inspreken van de tekst, dan kun je de opname wel stoppen, maar je moet eerst wachten tot de transformatie helemaal klaar is (terwijl je toch al weet dat je er niets mee gaat doen).

Conclusie

Voices is een applicatie die misschien niet zo heel nuttig is (vandaar dat het in de categorie ‘Vermaak’ in de App Store staat), maar erg mooi is gemaakt en ook nog eens goed werkt. Je kunt er behoorlijk wat lol mee hebben: de applicatie werkt goed, biedt genoeg opties om je opname te delen met anderen of op de desktop verder te verwerken. Toch zijn er ook nog wel wat puntjes voor verbetering te noemen, zoals het bijknippen van je opname.

Info: Voices

  • Ontwikkelaar: Tap Tap Tap
  • Applicatie: Voices
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €0,79
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 3,9MB
  • Cijfer: 8

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.