Tip: koop geen 16GB iPhone voor 360 euro

Een 16GB iPhone voor maar 360 euro. Het lijkt een aanbieding die te mooi is om waar te zijn... en dat blijkt ook het geval, zeker als je via Western Union of een andere onveilige methode moet betalen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Western Union, oplichtingEen nieuwe 8GB iPhone kun je op Marktplaats kopen voor rond de 450 euro. Ken je de handelaar persoonlijk en beloof je het upgraden en unlocken voor eigen rekening te nemen, dan kun je misschien een paar tientjes van de prijs afkrijgen. Als je dan tegen een aanbieding van een 16GB iPhone voor 360 euro aanloopt, is dat een prijs die te mooi klinkt om waar te zijn. We ontvingen een e-mail van Ruud die op een dergelijke aanbieding was ingegaan en het geld via Western Union naar een zekere Chris V. had overgeboekt.


Natuurlijk werd het geld wel afgehaald door deze handelaar/oplichter, maar de 16GB iPhone werd nooit bezorgd. Daarom: als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, doe het niet! En als de handelaar vraagt om geld via Moneygram, Western Union of BidPay over te maken: doe het dan zeker niet! Op het forum van Marktplaats wordt al zo’n twee jaar gesproken over deze oplichtingsmethode. Aanvankelijk zaten de oplichters in landen als Nigeria of (de Amsterdamse Bijlmer), tegenwoordig zijn het veelal Roemenen die vanuit Italië of Spanje actief zijn. Er is op Marktplaats al een discussie gaande over verdachte advertenties waarin goedkope iPhones worden aangeboden. Daarin wordt ook gewaarschuwd voor deze Chris V. en wordt nog een ander kenmerk genoemd: aanbiedingen met raar taalgebruik, die door automatische vertaling zijn gemaakt.

Marktplaats schrijft zelf op een pagina over veilig handelen:

Wij adviseren u geen gebruik te maken van Western Union, BidPay en MoneyGram als u zaken doet met een onbekende. Oplichters misbruiken regelmatig de namen van deze bedrijven om uw vertrouwen te winnen.

GWK Travelex, die Western Union in hun betaalkantoren ook aanbiedt als methode om geld over te maken naar het buitenland, zegt erover:

  • Wees op uw hoede wanneer u een aanbod ontvangt dat te mooi om waar te zijn lijkt, zoals een ongelooflijk koopje of een zeer moeilijk verkrijgbaar product.
  • De Western Union Money Transfer-service is een makkelijke manier om geld te verzenden naar mensen die u kent en vertrouwt. De service is niet bedoeld om geld te verzenden naar iemand die u niet kent.
  • Op enkele uitzonderingen na zijn verzendcontrolenummers (MTCN’s) niet vereist om geld af te halen. Als iemand u iets anders vertelt, vraag het dan na bij Western Union.

Western Union is bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die in Nederland werken en regelmatig geld willen overmaken naar familie in hun land van herkomst. Misschien overbodig om te zeggen, maar aangezien er nog steeds mensen intrappen: het is niet bedoeld om spullen te kopen van onbekenden. We hebben dit in ons artikel over iPhone kopen in Nederland nog eens extra benadrukt. Daarin raadden we overigens al aan om nooit vooruit te betalen.
Wil je toch vooruit betalen, dan is PayPal een betere oplossing omdat je bij PayPal de rekening van de oplichter kunt laten blokkeren – voor het gemak gaan we er dan maar even vanuit dat het geen spookrekening is, die met een valse identiteit is geopend.

Western Union kan nuttig gebruikt worden, maar alleen waarvoor het bedoeld is: geld overmaken naar mensen die je kent en die je vertrouwt. En of Western Union zelf te vertrouwen is? Lees maar eens welke rol het bedrijf al in 1873 speelde in de ‘verdwijning’ van een patent van Antonio Meucci. De iPhones die Chris V. en andere oplichters aanbieden lijken ook spoorloos te verdwijnen en net als in 1873 maakt Western Union er flinke winst mee.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.