Review: Nav4All, gratis gesproken navigatie wereldwijd

Nav4All is een gratis navigatiepakket voor iedereen die een mobiele telefoon heeft met GPS. Het was al langer beschikbaar voor onder andere Android- en Symbian-toestellen en is sinds dit weekend ook in de App Store te vinden.
Edward Neve - · Laatst bijgewerkt:

Nav4AllNav4All is een gratis navigatiepakket voor iedereen die een mobiele telefoon heeft met GPS. Het was al langer beschikbaar voor onder andere Android- en Symbian-toestellen en is sinds dit weekend ook in de App Store te vinden. Met Nav4All kun je wereldwijd navigeren via gesproken instructies en route-aanwijzingen op je scherm. Het werkt in Europa, Noord-Amerika, Brazilië, Mexico, Australië en binnenkort ook in China. Nav4All bevat behalve standaardnavigatie ook ondersteuning voor POI’s, verschillende rijstijlen, het heeft overzichtskaarten en je kunt je locatie onderweg delen met anderen. De software is in vele talen beschikbaar en is helemaal gratis.

Interface

Wanneer je Nav4All voor het eerst gebruikt zul je in eerste instantie verbaasd zijn over de interface die het biedt. Je krijgt niet, zoals bij de andere navigatiepakketten, een kaart te zien met je route. In plaats daarvan krijg je een wit scherm met blauwe balken met daarop de volgende aanwijzing voor de afslag, de afstand tot de eindbestemming en de geschatte tijdsduur. Het is goed te vergelijken met sommige (oudere) inbouwnavigatie in auto’s waarop ook enkel de afslagen worden weergegeven voorzien van gesproken aanwijzingen.

Downloaden stemmen en navigatie

Bij het opstarten van de applicatie moet je eerst de taalgegevens van de interface en de navigatiestemmen downloaden. Er zijn vele talen en stemmen beschikbaar, waaronder ook het Nederlands in de vorm van oudgedienden Eva en Bram. Je kunt daarna direct beginnen met navigeren. Voer het adres in via het menu en de aanwijzingen komen vervolgens op het scherm te staan. Linksboven zie je de geschatte aankomsttijd, in het midden de soort afslag en onderaan het aantal meters tot die afslag. Je hoeft uiteraard niet constant op het scherm te kijken want een stem geeft diezelfde aanwijzingen ook door.

Bekijken kaarten en route-opties

Heb je toch behoefte aan een kaart dan kun je deze via het menu bekijken. De kaarten zijn in 2D en afkomstig van Navteq. Hierop wordt je huidige positie, route en eindbestemming aangegeven. Eventueel kun je even in- of uitzoomen om je beter te oriënteren. Daarnaast kun je via het menu nog een hoop andere instellingen vinden. Zo kun je snelwegen vermijden, de nachtmodus aanzetten en je soort rijstijl aanpassen. Die laatste optie past je route aan aan de soort bestuurder die je op dat moment bent. Zo kun je kiezen uit Easy rider (zo snel mogelijk), Touristisch (langs kleinere wegen), Voetgangers, Fietsers en Economy (zuinig rijden).

Andere opties

Via het hoofdmenu kun je ook de kaarten raadplegen, een POI uitkiezen, je locatie versturen via sms, e-mail of Twitter of het lokale weer bekijken (binnenkort beschikbaar). Daarnaast kun je je positie ook weer laten geven in Google Maps, een wiki bekijken over de omgeving, je parkeerplaats laten onthouden of het laatste nieuws bekijken.

Conclusie

De mogelijkheden van Nav4All zijn behoorlijk uitgebreid voor een gratis navigatiepakket. Wanneer je genoegen neemt met de ietwat simpele interface voldoet Nav4All prima als navigatiesoftware. Omdat je onderweg geen kaarten moet downloaden maar enkel de aanwijzingen worden weergegeven zul je (ook in het buitenland) weinig data verbruiken. Je kunt ermee navigeren in 83 landen in 56 verschillende talen. Ondergetekende heeft de software gisteren getest bij een korte rit naar Geleen, en is zonder problemen op de eindbestemming aangekomen. Ook de ondersteuning voor POI’s en alle andere uitgebreide opties maken Nav4All toch wel tot een zeer complete navigatieoplossing. Zeker wanneer je verder geen extern navigatiesysteem of andere navigatiesoftware hebt. Overigens is via de website te lezen dat het gratis gebruik in ieder geval tot 1 januari 2010 is. Of de software daarna betaald wordt en of je deze tegen die tijd opnieuw zal moeten aanschaffen is niet bekend.

Info: Nav4All

  • Ontwikkelaar: Nav4All BV
  • Applicatie: Nav4All
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 9.0.22
  • Bestandsgrootte: 1,5 MB
  • Cijfer: 8,0

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 januari 2010 om 23:06
Categorie
Navigatie

Reacties: 66 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.