Review: Foursquare of Gowalla, welke dienst wint op de iPhone?

Gowalla of Foursquare? Bij beide diensten kun je je locatie vastleggen en inchecken op locaties, waarbij je awards/badges of titels kunt verdienen. De insteek van Gowalla en Foursquare is hetzelfde, maar de uitwerking is op veel plaatsen anders - waaronder de kwaliteit van de iPhone-applicatie.

mario wallToen ik een week of drie geleden op Mobile Monday een presentatie zag van de Dennis Crowley (@dens), was ik helemaal om. Dennis bedacht samen met zijn vrienden iets en staat op het punt om de wereld daarmee te veroveren, hoe cool is dat? Dagelijkse activiteiten zoals een bezoek aan de supermarkt of het postkantoor kun je leuker maken door er een spelelement aan toe te voegen. Bijna iedereen is dol op Super Mario-games, waarbij je onderweg power-ups kunt verzamelen. Bij Foursquare verzamel je power-ups in de wereld om je heen, door in te checken bij locaties zoals winkels en café’s. Foursquare is gevestigd in New York. Drieduizend kilometer verderop in Texas bedacht Gowal.la een vergelijkbare dienst, waardoor er nu een strijd gaande is welke van de twee gaat winnen: Foursquare of Gowalla. Beide zijn op de iPhone te gebruiken.


Applicaties zoals Foursquare en Gowalla zijn bedoeld voor mensen die van nature al wat socialer dan anderen zijn aangelegd. Net als bij Twitter zullen er ook hier een hoop mensen zijn, die het allemaal maar teveel gedoe vinden en liever even bellen als ze willen weten waar hun vrienden uithangen. Ook prima, er zijn in de App Store genoeg andere applicaties te vinden waar je misschien wel warm voor loopt.

Foursquare

Foursquare is bezig om langzamerhand uit te breiden. In Nederland is alleen Amsterdam een officieel geregistreerde stad, waardoor alle Nederlandse gebruikers automatisch onder Amsterdam vallen. Je kunt echter gewoon inchecken bij locaties in de rest van het land, zoals ik eerder van de week heb gedaan. Het idee van Foursquare is dat je punten verzamelt door op verschillende locaties in te checken. Gaandeweg verdien je trofeeën: als je op 10 verschillende plekken hebt ingecheckt krijg je er weer een nieuwe trofee bij. De persoon die de meeste punten op een bepaalde locatie heeft verzameld, wordt mayor (burgemeester) van die locatie.

Mashable denkt dat Foursquare dé hit van 2010 gaat worden, vergelijkbaar met de gekte die op dit moment rond Twitter heerst. In steden als San Francisco, New York, Los Angeles, Atlanta, Chicago en San Diego loopt het al goed. Als je op conferenties komt waar veel social savvy-bezoekers zijn, tref je ook altijd wel wat Foursquare-gebruikers aan. Maar loop een willekeurig café binnen dan is de kans groot dat je de enige Foursquare-gebruiker bent. Voor de early adopters is dat niet erg: het is leuk op verschillende plekken mayor te zijn en er zit ook een leuk spelelement in om te zorgen dat jij de mayor-titel van iemand anders afpakt. Foursquare richt zich nog vooral op café’s, restaurants en uitgaansgelegenheden, maar gaandeweg zie je ook meer andere locaties verschijnen, zoals winkels, scholen en kappers. Het handige is, dat je bij een stedentrip later niet meer hoeft af te vragen: hoe heette dat leuke restaurantje in Kopenhagen toch? Je kijkt gewoon in Foursquare en ziet meteen op welke plekken je bent geweest.

Als je de iPhone-applicatie opstart zie je een lijst met dichtstbijzijnde favoriete locaties. Het aantal café’s in mijn buurt is heel wat gedetailleerder vastgelegd dan bij Gowalla: ik zie meteen zes bekende adresjes, terwijl ik bij Gowalla de meeste buurtcafé’s nog zelf moet toevoegen. Staat de gewenste locatie in de lijst, dan tap je erop en druk je op Check-in here. Je kunt aangeven of je je vrienden wilt laten weten dat je bent ingecheckt, zodat ze eventueel langs kunnen komen als ze in de buurt zijn. Eén van de doelstellingen van Foursquare is ook dat je je als een local kunt gedragen: anderen hebben tips achtergelaten voor lekkere gerechten of drankjes die op de kaart staan, of bijzondere dingen die je kunt ontdekken. Zo heb ik bij mijn buurtsnackbar Corner Inn als tip toegevoegd dat je er RAS-patat kunt krijgen en dat ze vogelgeluiden als achtergrondmuziek afspelen. Je kunt in de applicatie ook meteen zien welke mensen er eerder zijn geweest. Eventueel kun je doorklikken naar tweets in de buurt of een bespreking op Yelp (maar dat zal bij Nederlandse café’s en restaurants zelden bruikbare informatie opleveren).

Mocht een locatie ontbreken, dan kun je die handmatig toevoegen. Je kunt ook vrienden toevoegen en vriendverzoeken beheren. Op een apart scherm kun je zien waar je vrienden uithangen. Natuurlijk ga je ook wel eens naar plekken waar je liever niet over vertelt… de derde keer in dezelfde week in de snackbar wil je misschien liever niet met je vrienden delen. In dat geval kun je wel inchecken, zonder dat je het openbaar maakt. Van de andere kant kunnen vrienden aangeven welke incheckacties zij willen zien: per persoon geef je aan of je bij elke incheckactiviteit een push notificaties wilt ontvangen, of niet. Bij je partner en beste vriend wil je wel alles weten, bij anderen is het alleen leuk om af en toe te weten waar iemand uithangt. Gelukkig kun je dat zelf aangeven. De iPhone-applicatie van Foursquare heeft wel eens de neiging om te crashen, als je bijvoorbeeld wilt kijken welke personen op jouw locatie zijn ingecheckt.

Foursquare biedt ook de mogelijkheid om todo’s aan te maken. Lees je bijvoorbeeld dat je de beste cheesecake bij Bagels & Beans kunt krijgen, dan voeg je dat toe aan je lijstje van dingen die je ooit nog eens wilt doen. Lekker rondhangen en in het zonnetje zitten? Dan moet je bij Alverna zijn… of een paar honderd meter verderop bij Zola, want daar hebben ze een terras waar ze tot ‘s avonds laat zon hebben. Dit soort tips weet je als local van Amsterdam Oud-West, maar niet als je er bij toeval verzeild bent geraakt. Het risico dat caféhouders hier ooit misbruik van gaan maken, door positieve verhalen te publiceren, is niet zo groot want je kijkt in Foursquare vooral wat je eigen vrienden te zeggen hebben en je ziet ook meteen of iemand serieus bezig is met de dienst, of alleen maar langskomt om z’n eigen café te promoten. De aanbevelingen in Foursquare vind ik tot nu toe erg goed bruikbaar. Het grootste nadeel is dat het erg lokaal aan Amsterdam is gebonden. Andere steden zijn er wel, maar de dekking van locaties is minder goed.

Hieronder zie je de presentatie van Foursquare op Mobile Monday:

Click here to display content from blip.tv

Info: Foursquare

Gowalla

Gowalla is een applicatie die er grafisch veel mooier uitziet. Er is veel moeite gestoken in het ontwerpen van icoontjes. Gowalla werkt op een iets andere manier: je wordt geen mayor van aan locatie, maar kunt wel oprichter worden als je een locatie als eerste registreert en een item achterlaat. Je krijgt digitale objecten zoals kofferlabels, koppen koffie, meloenen en cowboylaarzen achterlaten op een locatie, die anderen dan weer kunnen oppikken. Je komt binnen in een café, checkt daar in, ziet een digitale banaan liggen en pakt die op. Het slaat eigenlijk helemaal nergens op, maar het maakt het ‘spelletje’ wel een stuk leuker. Gowalla bevat locaties in heel Nederland en focust zich minder op Amsterdam. Wat me ook opviel is dat de plekken wat gevarieerder zijn: mensen voegen ook supermarkten en hun eigen huis toe. In het begin is het nog even behelpen: je laat ergens een item vallen, maar het kan best een paar weken duren voordat iemand jouw item oppakt.

Kijk ik bij mezelf in de buurt, dan zijn er veel minder locaties te vinden. Misschien heeft Foursquare voor steden als Amsterdam al een initiële vulling gedaan met de belangrijkste café’s en restaurants. Bij Gowalla moet je als gebruiker nog veel locaties toevoegen. Veel werk is dat trouwens niet: je vult een naam in en kiest een categorie (bijvoorbeeld Library of Karaoke), waarna het juiste icoon erbij wordt gezet. Ook bij Gowalla voeg je vrienden toe en kun je zien waar je vrienden uithangen. Per vriend geef je aan of je de incheckberichten wilt zien. Als je zelf incheckt kun je aangeven of je dit via Twitter of Facebook met je vrienden wilt delen, eventueel voorzien van een toelichting (voorbeeld). Bij Foursquare is zoiets ook mogelijk; het heet dan een Shout.

Gowalla heeft andere sterke punten dan Foursquare. Er zijn bijvoorbeeld trips uitgezet, die je moet volgen. Zo is er een trip in Central Park, New York: check je op alle aangegeven plekken in, dan verdien je weer een extra badge. Je hoeft niet de complete trip in één keer af te ronden, maar kunt het ook gaandeweg doen. Bij elke tussenstop is wel iets te doen of te bekijken. Groot nadeel is dat er wel trips in Oklahoma en Denver zijn, maar (nog) niets buiten de VS.

Net als bij Foursquare zie je bij Gowalla aanbevelingen per locatie, bijvoorbeeld welke gerechten je moet bestellen. Je ziet ook hoeveel unieke bezoekers hebben ingecheckt en hoeveel checkins er in totaal zijn. Alle items die op een locatie zijn achtergelaten zijn uniek. Je kunt per item zien wie het item heeft opgepakt en waar het is achtergelaten.

Info: Gowalla

  • Ontwikkelaar: Gowalla
  • Applicatie: Gowalla
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.3.0
  • Bestandsgrootte: 0,5MB
  • Cijfer: 8

Conclusie: Foursquare of Gowalla

Welke van de twee is de beste? Ik heb Foursquare een 7 gegeven omdat de iPhone-applicatie wel eens crasht en er grafisch wat saaier uitziet dan Gowalla. Ook heb ik het idee dat er met Gowalla iets meer te beleven is, omdat de focus niet alleen op café’s en uitgaansgelegenheden is gericht, niet voornamelijk op Amsterdam is gericht (waardoor je toch 80% van Nederland mist) en door het achterlaten en oppikken van digitale items en het uitstippelen van trips iets meer spelelementen bevat.
Toch kan ik moeilijk voorspellen welke van de twee gaat winnen. Het uiteindelijke succes zal niet alleen afhankelijk zijn van de aanbieder met de beste iPhone-applicatie, maar zal ook bepaald worden door degene die de beste verhaal heeft, het meest de publiciteit haalt en het meest door bekende mensen worden genoemd. Foursquare lijkt wat dat betreft in de beste positie te zitten, maar Gowalla heeft Kevin Rose als prominent gebruiker. Heeft Rose een neus voor winnaars? Dat zou kunnen, maar Kevin Rose blijkt óók investeerder in Foursquare te zijn. Voorlopig is de strijd nog onbeslist, maar op de iPhone is Gowalla de winnaar.

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.