Review: F1 2009, race op je iPhone mee in de Formule 1

Review van F1 2009, de Formule 1 racegame van Codemasters. In deze game stap je in een Formule 1-auto en rij je het kampioenschap mee op je iPhone.
Ellen de Lange-Ros - · Laatst bijgewerkt:

f1 2009 codemastersSinds het midden van december is de officiële Formule 1 game in de App Store beschikbaar. Kan dit spel wat toevoegen aan het niet geringe aanbod dat er al op racegebied beschikbaar is? En is de game de moeite waard, of kun je hem beter laten liggen? Dat hangt er maar net vanaf wat je zoekt.



Realisme staat voorop

Een sterk punt aan F1 2009 is natuurlijk dat de game zeer realistisch is. Zo bevat het spel alle 17 officiële circuits, maar ook alle auto’s en rijders van 2009. Ben je fan van de F1, dan kun je met het spel je hart ophalen en lekker realistisch aan de slag om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten op alle bekende circuits.

Wat direct opvalt wanneer je de game start zijn twee zaken. Ten eerste merk je dat de game er prachtig uitziet. Ook terwijl je op volle snelheid rijdt, zijn de achtergronden nog steeds mooi en afwisselend. Codemasters heeft op grafisch gebied duidelijk een uitstekend resultaat neergezet.

Grafisch super, maar dat heeft zijn prijs

f1 2009 codemastersHelaas hebben de uitstekende grafische mogelijkheden ook een keerzijde: het is niet mogelijk om wedstrijden tegen andere wagens te rijden. Ook online of via bluetooth is er geen competitie mogelijk. Elke race draait om de tijden die je zelf neerzet. Soms gaat het bijvoorbeeld om je gemiddelde over alle rondes, terwijl in een andere wedstrijd alleen je allersnelste race er toe doet. Je tijden worden gepost op wereldwijde leaderboards en daar draait alles in deze game om.

Lastige besturing

Qua besturing kun je kiezen voor drie mogelijkheden om de knoppen in beeld te plaatsen om te remmen en te accelereren. Sturen kan echter alleen via de accelerometer, dus door je iPhone te kantelen en sturen met een richtingsknop is niet mogelijk in F1 2009. Dit is een groot nadeel, want zodra je op hoge snelheid rijdt is het heel belangrijk om nauwkeurig te sturen en dat is met de accelerometer enorm lastig. Je kunt de gevoeligheid wel enigszins instellen, maar dan nog vraagt het veel oefening voordat je een parkoers op hoge snelheid kunt uitrijden. F1 is daarmee duidelijk een game voor doorzetters en het is zeker geen eenvoudig toegankelijk spel geworden.

f1 2009 codemastersOm de game wat eenvoudiger te maken, zijn er verschillende hulpmiddelen. Zo kun je een ideale racelijn in beeld krijgen of een kaartje van het parkoers zien. Ben je een diehard racer, dan kun je deze hulpmiddelen uitschakelen voor de meest realistische race-ervaring. Echter, ook met deze hulpmiddelen blijft de besturing van de game lastig om onder de knie te krijgen.

Geen casual racer

Omdat alles in de game draait om zo snel mogelijke tijden, is het spel vooral leuk voor mensen die houden van realistische racers. Wil je liever hectiek en Mario-Kart-achtig vermaak, dan zul je dit spel snel saai vinden.

Conclusie

Kenmerkend aan F1 is dat het spel er mooi uitziet, maar dat het wel om een sterk uitgeklede racegame gaat. Zo is er geen carriere-modus, maar je kunt ook niet tegen anderen racen. Verder is het zeer lastig om de besturing via de accelerometer onder de knie te krijgen. Zie je echter niet op tegen een uitdaging en ben je gek van de Formule 1? Dan is dit een spel dat er mooi uitziet en vind je vast fantastisch om de hele F1 altijd in je binnenzak bij de hand te hebben. F1 2009 is daarmee een leuke game voor de fans, maar het is zeker geen toegankelijke racegame voor casual gamers die houden van een eenvoudig op te pakken spel met veel hectiek. Dat laatste heeft F1 2009 duidelijk niet te bieden.

Info: F1 2009

Informatie

Laatst bijgewerkt
7 januari 2010 om 2:11
Onderwerpen
, ,
Categorie
Games

Reacties: 17 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.