Hoeveel applicaties heeft een iPhone-gebruiker werkelijk nodig?

iphone appsEr zijn meer dan 100.000 iPhone-applicaties in de App Store en er passen nog niet eens een paar honderd op je startscherm. Het is dus een kwestie van keuzes maken. Voormalig Google-medewerker Greg Stein betoogt, dat het niet zozeer om het aantal applicaties gaat, maar om de relevantie daarvan. Hij legt daarbij een link met de Android Market: die loopt weliswaar achter op de App Store als je puur naar de getallen kijkt en er missen ook nog wel wat leuke apps, maar dramatisch is dat niet.

Alle applicaties die Greg voorheen op zijn iPhone gebruikte zijn ook beschikbaar op het Android-platform. Daardoor heeft de App Store in feite geen concurrentievoordeel meer. Greg stelt dan ook de vraag: “Hoeveel mensen zijn er nu eigenlijk, die al die 100.000 applicaties willen gebruiken”.

Tegenwoordig werkt Greg als ontwikkelaar bij de Apache Software Foundation en heeft daardoor geen directe belangen meer bij Google. Hoe meer applicaties, hoe groter de kans dat jouw gewenste applicatie er tussenzit. Maar toch: als doorsnee gebruiker kun je eigenlijk alles vinden wat je zoekt. Voor een gewone gebruiker zijn zo’n 100 applicaties interessant, waarvan ze er gemiddeld zo’n 65 stuks installeren. Google en alle andere Apple-concurrenten die momenteel nog achterlopen op Apple moeten zich niet druk maken over het uitbrengen van nog meer applicaties, maar kunnen zich volgens Greg beter erop focussen dat de juiste basisapplicaties beschikbaar zijn. Voor alle nice-to-have-applicaties zorgen de externe ontwikkelaars wel. De prioriteit moet daarbij volgens Google’s Andy Rubin niet zozeer liggen op meer ontwikkelaars binnenhalen, maar op meer toestellen verkopen: er blijkt een lineaire relatie tussen het aantal verkochte telefoons en het aantal ontwikkelaars. “The app thing is a reflection of how many phones you’ve sold. That’s what developers invest in”, zegt Rubin.

Via: Blog PRNG (Greg Stein)

Categorie(ën): App Store (software), opinie

42 reacties op “Hoeveel applicaties heeft een iPhone-gebruiker werkelijk nodig?”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • Erg interessant. Hij heeft wel gelijk. Ik heb zelf iets van 500 applicaties, maar gebruik er maar 1% dagelijks van. 5% misschien wekelijks en de rest is of voor de show of eenmalig leuk.

 • De prioriteit moet daarbij volgens Google’s Andy Rubin niet zozeer liggen op meer ontwikkelaars binnenhalen, maar op meer toestellen verkopen: er blijkt een lineaire relatie tussen het aantal verkochte telefoons en het aantal ontwikkelaars. “The app thing is a reflection of how many phones you’ve sold. That’s what developers invest in”, zegt Rubin.

  Ontwikkelaars haal je niet alleen binnen door veel toestellen te verkopen, maar door een goede developers kit uit te brengen, alsmede toestellen die op een fatsoenlijke manier van alle features gebruik kunnen maken. Ik ben niet bekend genoeg met Android om daar voldoende over te kunnen zeggen, maar ik denk dat je met alleen heel veel toestellen verkopen er niet komt.

  Bovendien werkt het twee kanten op; heb je goede apps, dan verkoop je veel toestellen. Het een versterkt het ander.

 • Max 100 interessante apps is voldoende? Lijkt een beetje op de beroemde uitspraak “64k ought to be enough for anyone”. Of de uitspraak van vele bedrijven een jaar of 10 geleden. Een website? Waar hebben wij die nou voor nodig.

  Wacht maar, straks heef alles en iedereen een mobiele app. 100.000 is nog maar het begin.

 • Hij heeft wel gelijk. Maar dat is hetzelfde als zoiets simpels als Bluetooth als dat gewoon een basisapplicatie zou zijn had ik ook geen jailbreak nodig. Maar dat is het niet en bovendien zorgt het voor gezonde concurrentie, in plaats van 1 app waar maar half werk aan besteed is heb je de keuze uit 3,4 of 5 apps.

 • Ik ben er nog nooit 100.000 tegen gekomen ik denk dat je
  in de top 25 en whats hot
  zie je ook elke week/maand hetzelfde staan

  apple moet wat meer gaan doen met het aanbieden van apps.
  en dan dagelijks of maandelijks.
  het liefste zou apple snake nog op 1 zetten.

 • Hoe hard heb je überhaupt een iPhone nodig..?
  :p

  het gaat toch meer om vermaak en je leven wat simpeler maken.

 • Ik heb gisteren nog grondig opgeruimd, voor maandelijks gebruik van mezelf en vrienden die af en toe met wat apps willen kloten zit ik rond de 200.

 • Allemaal leuk en wel, maar als een consument voor €50 aan apps op zijn iphone heeft staan, dan gaat hij niet overstappen naar Android omdat daar die apps ook beschikbaar voor zijn, maar omdat hij geen zin heeft om nog een keer €50 te betalen voor een telefoon die kennelijk geen meerwaarde biedt.

  Met andere woorden: al die initiatieven om een ‘appstorekiller’ te maken zullen alleen daarom al falen. Men zal weinig iphonebezitters kunnen verleiden om over te stappen naar Android.

 • Zoveel apps heb ik niet nodig. Heb 1,5 scherm met apps die ik regelmatig gebruik die ook nuttig zijn. Verder is het allemaal vermaak. Denk dat ik slechts 6 extra apps regelmatig gebruik.

  @alchemist:

  Ook dat nog. Dat gaat helemaal op wanneer je net een navigatie programma hebt gekocht van 70 euro. Wil niet zeggen dat zo’n lock-in mechanisme wenselijk is natuurlijk..

 • Ha, dat kan hij wel zeggen, maar langzamerhand heb ik steeds meer bijzondere apps die ik echt niet kwijt wil. Naast de standaard-apps die veel mensen gebruiken (Tweetie 2) gebruik ik ook apps om significante verschillen in een marktonderzoek te bepalen, m’n urenbriefje in te vullen (reporta) of m’n blogs bij te houden (BlogPressLite).

  Kortom: er ontstaan nu in razend tempo gespecialiseerde apps die mensen niet graag meer kwijt willen. Nieuwe aanbieders van apps moeten zich dus niet alleen richten op de 500 meest populaire apps, maar zouden zich ook kunnen onderscheiden met goede apps voor specifieke doelgroepen (artsten, marktonderzoekers, journalisten, studenten, etc).

 • De grap is natuurlijk dat het argument ‘Er zijn geen applicaties voor!’ wel gebezigd wordt om de Mac als minder dan een PC met Windows te zien.
  Daar is natuurlijk hetzelfde aan de hand: Hoeveel applicaties gebruik je op je computer?

 • Ik heb in iTunes alleen de applicaties die ik gebruik en die sync ik met iPhone.

  Als ik iets verwijder, verwijder ik iets direct helemaal.

  Ik heb 6 boards, inclusief die van Apple en gebruik maximaal 10 apps echt vaak.

  De rest is handig voor ‘als er eens een keer een tool’ nodig is.

 • Origineel geplaatst door Paradise
  Ontwikkelaars haal je niet alleen binnen door veel toestellen te verkopen, maar door een goede developers kit uit te brengen, alsmede toestellen die op een fatsoenlijke manier van alle features gebruik kunnen maken. Ik ben niet bekend genoeg met Android om daar voldoende over te kunnen zeggen, maar ik denk dat je met alleen heel veel toestellen verkopen er niet komt.Bovendien werkt het twee kanten op; heb je goede apps, dan verkoop je veel toestellen. Het een versterkt het ander.

  Ik heb afgelopen weekend (na stoeien met iPhone OS development, en nog steeds daarin bezig zijnde) naar Android SDK gekeken, tezamen met de Eclipse plugins.
  Documentatie, API mogelijkheden en de plugins (incl simulator) zijn goed. Helaas (nog) geen GUI editor (zelf GUI’s met xml in elkaar zetten, maar het begin is er.

  Het is een leuke suite die tzt vast nog luxer word.

 • Volgensmij is er sowieso maar ruimte voor 4 á 5 pagina’s aan apps op je iPhone?! Dat zijn er dus maximaal zo’n 90. Of hebben de mensen die het over meer applicaties hebben een jailbreak?

 • @Pascalle: ik heb er 115 verdeeld over 10 pagina’s en ik heb geen jailbreak.

  @iedereen: weet iemand het maximum?

 • Heb iets meer dan 3000 apps, waarvan ik er een 50-tal vast heb staan in mijn telefoon, en een 200 tal die steeds wisselen (om te testen, spelletjes die je na een tijd weer eens wil spelen enz)

 • Soms denk ik ook wel “Waarom voegen ze die 5 apps niet samen? Ze hebben eenzelfde soort functionaliteit, alleen allemaal net iets anders…” bijvoorbeeld bij apps waarin je geluidjes kunt afspelen (iHorn, iJingle, (i)Rimshot)

  En ja d’r zijn een heleboel onzin applicaties waar je enkel pubers mee blij maakt, maar hé, een blije puber is beter dan een chagrijnige xD

 • @Pieter (beetje offtopic, maargoed)

  Dat ben ik niet helemaal met je eens. Tuurlijk gebruiken Windows gebruikers het argument dat er op een Mac veel minder software te verkrijgen is, maar dat is waarschijnlijk omdat je vastgeroest bent aan de software voor je eigen OS. Toen ik de switch maakte 2 jaar geleden kwam ik er zelfs achter dat er 1001 alternatieven zijn voor elk programma dat ik op Windows gebruikte, vaak nog gratis ook. Windows gebruikers zijn zich alleen vaak niet bewust dat er nog andere merken als Microsoft & Adobe bestaan, en dat er veel open source projecten en kleine ontwikkelaars zijn die zich op andere platformen richten.

 • Origineel geplaatst door Mike van Hoenselaar
  Ik heb zelf iets van 500

  Hoe heb je dit ooit op je SpringBoard gepropt? Zeker met een jailbreak app als catagories?

  @Anna hoe doe je dat ooit? 3000 apps? ik denk dat je 300 bedoelt maar zelfs dat is erg veel. Heb zelf ‘maar’ 70 apps en dat vind ik meer dan genoeg.

  De appstore heeft inderdaat zoveel apps waardoor je van de apps de apps niet meer kunt zien. Ze moeten inderdaad een betere categorieindeling maken want je vind nooit echt de app die je wilt.
  hmm mischien een catergorie ‘totaal nutteloos’ zou het wel heel goed doen.
  er zitten ook hele goede apps in maar die zijn totaal ondergesneeuwd met alle onzin apps.
  De appstore heeft dus echt wel wat onderhoud nodig inplaats van hem alleen maar oppompen.

 • Ik heb ook meer dan 500 apps en ik zou best wel veel meer erop willen zetten alleen kan mijn geheugen dat niet aan!

 • Origineel geplaatst door Pelle4495
  Origineel geplaatst door Mike van HoenselaarIk heb zelf iets van 500 Hoe heb je dit ooit op je SpringBoard gepropt? Zeker met een jailbreak app als catagories?@Anna hoe doe je dat ooit? 3000 apps? ik denk dat je 300 bedoelt maar zelfs dat is erg veel. Heb zelf ‘maar’ 70 apps en dat vind ik meer dan genoeg.De appstore heeft inderdaat zoveel apps waardoor je van de apps de apps niet meer kunt zien. Ze moeten inderdaad een betere categorieindeling maken want je vind nooit echt de app die je wilt.
  hmm mischien een catergorie ‘totaal nutteloos’ zou het wel heel goed doen.
  er zitten ook hele goede apps in maar die zijn totaal ondergesneeuwd met alle onzin apps.
  De appstore heeft dus echt wel wat onderhoud nodig inplaats van hem alleen maar oppompen.

  lol, bedoel echt wel 3000. Die staan niet allemaal op mij iPhone, maar op mijn hd…

 • Er staan op mijn iPhone welgeteld 5 betaalde apps naast een handvol gratis en zo goed als nooit gebruikte.

  Het is dan ook een smartphone en geen desktop computer.

 • @Tripple
  Ja en..het is dan ook een smartphone etc. slaat weer nergens op. Kunnen er nog wel genoeg leuke apps zijn die leuk zijn voor een SMARTPHONE..niet dat ik nou zo verschrikkelijk veel heb.
  Je iphone is ook geen navigatieapparaat..maar ik navigeer er wel mee.
  Het is geen laptop of pc, maar ik haal wel veel e-mail ermee, internet er redelijk veel mee..het is geen camera, maar ik maak regelmatig leuke foto’s etc. etc.

  Veel apps download je toch ff om te kijken wat het is, of het handig is etc., tenminste ik heb dat..en dan als ik het echt bijna nooit gebruik gooi ik het er na een tijdje weer vanaf, maar er zijn zeker wel 15 tot 20 apps die ik vrij veel gebruik en vaak ook dagelijks.

 • @Dejive

  Met ‘het is een smartphone‘ bedoelde ik dat apps zoals tekstverwerkers, presentatiepakketen, photoshop, enz… moeilijk bruikbaar zijn op het kleine scherm van een iPhone.

  Ik navigeer ook met mijn iPhone (betaalde app), mail lees ik ook veel (gratis app), surfen ook (gratis app), foto’s neem ik ook af en toe (gratis app) en ik speel zelfs af en toe een spelletje (betaalde app).

 • Origineel geplaatst door Rian
  Ik heb gisteren nog grondig opgeruimd, voor maandelijks gebruik van mezelf en vrienden die af en toe met wat apps willen kloten zit ik rond de 200.

  Lijkt me echt héél veel (bizar!). 200 verschillende, zou uit interesse wel een lijst willen zien met waarvoor je het gebruikt, misschien zit er dan nog wat nuttigs/leuks tussen wat ik nu nog mis.

 • Liever 1 goede Bluetooth stack dan 100.000 apps.

 • Ik heb er een goei 150
  waarvan minstens de helft betalende Apps zijn.
  Heeft mij al veel geld gekost maar dat vind ik niet erg.
  Ik gebruik dagelijks een 10 tal apps vast. De andere gebruik ik ook zo goed als allemaal maar niet op dagelijkse frequentie.

  Vind het net leuk dat ze zoveel keuze uit apps is. Ik steek dan ook tijd in het uitkiezen van mijn apps. Heb nog maar paar keer spijt gehad van een aankoop.
  Geen enkele iPhone is eigelijl dezelfde en dat vindt ik net zo leuk.
  Je kan zelfs aan een iPhone van een persoon zien hoe hij is en welke stijl hij heeft.

  Als alles weer voorgekauwd wordt door de smartphone fabrikanten

 • Ik heb een aantal ‘essentieële’ aps op mijn iPhone staan die ik regelmatig raadpleeg, en daarom ook altijd op mijn iPhone heb staan.
  Verder heb ik mijn iPhone (springboards) ingericht op gebruik en thema… op mijn 1e springboard heb ik de meest gebruikte staan, o.a.: iPod, camera, agenda etc. Volgende springboard mijn favoriete bellers (iCall) dan 3e vol met apps voor onderweg: Anwb, Googlemaps, file, etc… Ergens achterin heb ik de minst gebruikte aps…
  Tenslotte, het is ook zoiets als met mijn mp3′s… Ik hen natuurlijk niet al mijn muziek op mijn iPhone… die wissel ik af en toe, zo ook met de apps…

  Ps: ik kan max. 11 springboards indelen,… zonder jailbraek… Overigens overweeg ik wel steeds sterker mijn iPhone te jailbraeken, ik mis namelijk het ‘mirroren’ erg… Ik vind het irritant dat ik bijv. uitzending gemist niet kan afspelen op een tv, of een PDF-presentatie niet kan presenteren op een scherm vanaf mijn iPhone…

 • Laten we stoppen met en produceren van honderden verschillende auto’s en 1 kleine auto komen, 1 sportauto en een gezinsauto.

  Dat slaat toch ook nergens op? Hoe meer hoe beter. Als er maar 1 msn applicatie is duurt het een eeuw voordat er een update komt, nu willen ze allemaal de beste msn app dus doen ze beter hun best wat weer voordelig is voor ons als klanten.

  En dan zo’n goedbetaalde baan hebben terwijl hij zo lomp is.

 • Problem with the iphone is you can only have 10 screens full of apps so 100,000 apps is a joke , take away all the clones and there are only 2000 apps and games max , on other phones you can install as much as you want , seeing as the iphone is suposed to be so advanced the total amount you can install poor and a bad joke for non iphone owners who point that problem out , apple need to do more on extending the amount you can install or there is no point to boasting about the app store has so … Apps if you cant install many of them

 • De unieke apps maken de iPhone juist zo leuk :) !

 • Bij mij werkte het net als bij het fotograferen, als je een leuk plaatje wilt schieten dan schiet je er niet 1, Als ik op pad ga om foto’s te maken (van welk onderwerp dan ook) dan kom ik meestal thuis met zo’n 3 a 400 foto’s. Ongeveer 13 foto’s per plaatje, dan zit er altijd een goede tussen.

  Zo is het bij mij ook met de apps( getallen zijn natuurlijk wel wat anders dan die van mijn foto shoots), Ik heb de keuze om verschillende applicaties te kopen/downloaden en de applicatie van bijvoorbeeld een twitterapp te kiezen die voor mij het beste werkt.

  Zo heb ik op een gegeven moment de beste apps die na mijn mening het beste bij mij als persoon passen.

  En om mijn appstore ervaring wat persoonlijker te maken, download ik ook wel eens apps die gewoon inspirerend zijn voor mij als grafisch vormgever. Bijvoorbeeld crossair, wat op mijn 3g eigenlijk niet zo gebruiksvriendelijk is door het ontbreken van een goed compas. Maar omdat deze applicatie zich niet limiteert aan de grenzen van het iphone scherm is het voor mij gewoon een top app waar ik veel inspiratie uit op kan doen, omdat het zo heerlijk out of the box is.

 • De basis applicaties zijn dus de key. Dat is dus aan apple om er op te zetten.

  En daarom is het juist zo belangrijk dat apple het via de appstore doet. Zo kunnen er gegevens vergeleken worden welke apps het zo goed doet dat er een soort gelijke functie standaard op de telefoon gezet kan worden.

 • Tja nodig, nodig ;) Ik heb idd helemaal niet eens een iPhone nodig, maar het is wel leuk en handig. Al met al denk ik dat je ook wel duidelijk onderscheid kunt maken tussen handige apps en games. Ik gebruik sinds ik mijn iPhone heb letterlijk nooit meer mijn DS. In dat licht kun je volgens mij nooit genoeg hebben. Ik heb in totaal rond de 1000 games en dat is gewoon super leuk! Van de handige apps gebruik ik er een stuk of 20 regelmatig, met name social networking, SIP, navigatie, zaken als Pocket Informant, ‘Office’ apps, nieuws, LogMeIn… jeetje zit nu even goed te kijken en het is wel rond het dubbele… 50 apps die ik regelmatig gebruik en dus nodig denk te hebben. Ik heb het laatst eens even opgeteld en heb voor ruim €700,00 apps gekocht het afgelopen jaar. Volgens de monitor is het nu €1750,00 ‘waard’ dus prima investering ;-) (grapje he jongens en meisjes) Maar dat houdt voor mij iig in dat ik niet snel overstap en mocht een eventueel tablet de apps ook ondersteunen is de stap naar aankoop daarvan ook niet zo groot. Ik hoop dat Apple dat in het businessmodel opneemt.

 • @Remon: Denk dat het maximum pas bereikt is wanneer je iPhone fysiek geen ruimte meer heeft voor programma’s.

  Want ik heb wel eens voor de gein al mijn programma’s 1 pagina gegeven, dus 1 icoontje per pagina, en ik zat dus op 30 pagina’s. Dus ik denk niet dat er een limiet op je pagina’s zit.

 • Ik vind het een groot probleem dat het niet mogelijk is om zonder jailbreak mijn programma’s in categorieën in te delen. Nu heb ik heel veel applicaties die ik best wel vaker zou willen gebruiken maar die ik gewoon vergeten ben. Als die in een categorie zouden staan met daarin allemaal programma’s met hetzelfde ‘doel’ maakt het niet uit of ik applicaties vergeet.

 • Android heeft ook spb tv dat is nodig voor nederlanders op een iphone als je heeft alle ned 4 zenders en heel veel leuk zenders dat zijn niet op tvu player of net tv , spb tv is op alle ander toestels jammer niet op mijn iphone , maar op mijn nexus 1 is deze app mooi

 • @René:
  ??? Waarom zou je het niet in categorieën kunnen opdelen? ‘t is veel werk, maar wel mogelijk, ook zonder jailbrake… Je bent alleen beperkt tot 11 springboards…

 • Hmmm… ik lees nu al een paar keer e.e.a. als in de trant van: “tja, nodig, nodig”

  ik heb mijn iPhone wel “nodig”!
  Het hoeft niet perse een iPhone te zijn, ik kies/koos voor een iPhone omdat deze qua design mooi is, maar nog belangrijker, hij is het makkelijkst en compleetst in gebruik.

  Kijk… tegenwoordig heeft iedereen tenminste een telefoon nodig… (mensen die genoegen nemen met een telefooncel buiten op de hoek van de straat mogen we als ‘rare’ snuiters bestempelen…. toch??) dan heb je de keuze uit een huistelefoon, of gsm… Ik koos ervoor om alleen een gsm (iPhone) te nemen… Voor mij is het onzin om ook een vaste lijn te hebben.

  Verder, functies als bijv. een agenda… die heb ik nodig, voor mijn studie, mijn werk en priveafspraken… Ik kan elk jaar bij een boekhandel een agenda kopen,.. maar dat wil ik niet, ten eerste vanuit mileutechnisch oogpunt,… En ten tweede, vind ik het handiger om mijn agenda digitaal bij te houden… Op mijn iPhone is dat eenvoudig en vlot te handelen… en helemaal als je je agenda online via Google bijhoudt…

  Verder… het raadplegen van “snelle” nieuws, rss, het weer, een forum, een encyclopedie en ga zo maar door tot en met af en toe een spelletje tussendoor… Ik kan niet meer zonder mijn iPhone…

 • Ik denk dat alle ontwikkelaars zich moeten verbreden op de andere platforms. Zo is ping een leuke app om te communiceren met andere iPhone gebruikers maar het geeft meerwaarde als dit ook voor de Blackberry en android word ontwikkeld. En zo zijn er meer apps waar hetzelfde voor zou gelden.

 • Daarom doet ook iedere fabrikant zijn best om zijn appstore te lanceren en te hopen dat veel mensen die apps kopen. Het verbindt je inderdaad aan een platform. Het is zeker één van de overwegingen die je bedenkt voor je gaat overstappen naar een ander platform. Dit geldt voor de iphone maar net zo goed voor Android en WM.

 • Het punt is meer het aantal LOKALE apps. Dat is met de iPhone nog steeds beter vertegenwoordigd (bijv. Trein). Daarin zal Android ook wel beter worden maar dat maakt voor mij nog steeds de iPhone de eerste keus.

Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties