Hoeveel applicaties heeft een iPhone-gebruiker werkelijk nodig?

De Android Market loopt nog sterk achter op de Apple App Store, als je puur naar aantallen kijkt. Maar volgens voormalig Google-medewerker Greg Stein is dat niet erg: het gaat alleen om relevante apps.

iphone appsEr zijn meer dan 100.000 iPhone-applicaties in de App Store en er passen nog niet eens een paar honderd op je startscherm. Het is dus een kwestie van keuzes maken. Voormalig Google-medewerker Greg Stein betoogt, dat het niet zozeer om het aantal applicaties gaat, maar om de relevantie daarvan. Hij legt daarbij een link met de Android Market: die loopt weliswaar achter op de App Store als je puur naar de getallen kijkt en er missen ook nog wel wat leuke apps, maar dramatisch is dat niet.


Alle applicaties die Greg voorheen op zijn iPhone gebruikte zijn ook beschikbaar op het Android-platform. Daardoor heeft de App Store in feite geen concurrentievoordeel meer. Greg stelt dan ook de vraag: “Hoeveel mensen zijn er nu eigenlijk, die al die 100.000 applicaties willen gebruiken”.

Tegenwoordig werkt Greg als ontwikkelaar bij de Apache Software Foundation en heeft daardoor geen directe belangen meer bij Google. Hoe meer applicaties, hoe groter de kans dat jouw gewenste applicatie er tussenzit. Maar toch: als doorsnee gebruiker kun je eigenlijk alles vinden wat je zoekt. Voor een gewone gebruiker zijn zo’n 100 applicaties interessant, waarvan ze er gemiddeld zo’n 65 stuks installeren. Google en alle andere Apple-concurrenten die momenteel nog achterlopen op Apple moeten zich niet druk maken over het uitbrengen van nog meer applicaties, maar kunnen zich volgens Greg beter erop focussen dat de juiste basisapplicaties beschikbaar zijn. Voor alle nice-to-have-applicaties zorgen de externe ontwikkelaars wel. De prioriteit moet daarbij volgens Google’s Andy Rubin niet zozeer liggen op meer ontwikkelaars binnenhalen, maar op meer toestellen verkopen: er blijkt een lineaire relatie tussen het aantal verkochte telefoons en het aantal ontwikkelaars. “The app thing is a reflection of how many phones you’ve sold. That’s what developers invest in”, zegt Rubin.

Via: Blog PRNG (Greg Stein)

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 42 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.