Flash-animaties op de iPhone bekijken, dankzij project Gordon

Een handige ontwikkelaar is erin geslaagd om Flash-animaties werkend te krijgen op de iPhone. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een open source JavaScript-gebaseerde Flash-runtime. Het gaat om een soort engine die in elke webpagina geïntegreerd kan worden en dat een Flash-animatie omzet in een vorm die door de iPhone is af te spelen. Op de iPhone hoef je geen software te installeren of wijzigingen aan te brengen; ook een jailbreak is niet nodig.

flash demoDe mogelijkheden zijn nu nog wat beperkt, maar dat kan een kwestie van tijd zijn. Het Gordon Project, beschikbaar via github, laadt de Flash-bestanden (.swf), omwikkelt ze met een HTML-wrapper en importeert de Gordon JavaScript-broncode. Op github is een tabel te vinden, waarin staat opgesomd welke swf-tags op dit moment worden ondersteund.

Er zijn twee demo’s voor Mobile Safari beschikbaar (dus bedoeld om in je iPhone-browser te bekijken).

Via: TUAW

Categorie(ën): Internet

22 reacties op “Flash-animaties op de iPhone bekijken, dankzij project Gordon”

↓ Meteen naar reactieformulier

 • Blijft toch elke keer frapant dat derden de meest interessante dingen maken. Ben benieuwd hoe zich dit ontwikkelt.

 • Goedemorgen! Dit is nou een leuk bericht om mee te beginnen :-)
  Een heel creatieve manier om Flashobjecten te embedden in je website; ik ga er gelijk mee aan de slag… leuk!

 • Goed nieuws! Nu maar hopen dat men hier gebruik van gaat maken.

 • Klinkt goed, maar had dit toch liever als (betaalde) software gezien. Want als ik het goed begrijp bepaalt de site nu of zij flash voor de iPhone willen integreren of niet. Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan.

  Trouwens, in de teks staat flash animaties. Dat betekent dus dat Gordon flash video players niet aan de praat zal krijgen?

 • Origineel geplaatst door Melvin
  Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…

  Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)

 • Origineel geplaatst door PeerFineer
  Origineel geplaatst door Melvin Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)

  Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik heb totaal geen behofde aan flash op een mobiele telefoon. YouTube hebben we al, games hebben we ook al. Wat blijft er dan over, precies, reclame.

 • @PeerFineer:
  In de audio/visuele sector zijn veel bedrijven die een flash website hebben, of er elementen van flah in hebben zitten…. Wat wel cool is bij de 2voorbeelden is dat het wel vectoren zijn, oneindig vergrootbaar…
  Had liever een (betaalde) swf player gezien, van Adobe zelf, maar dat zal lang wachten worden denk…

 • de demo’s werken bij mij anders nog niet!!

  En flash werkt bijv ook om filmpjes te bekijken dus niet alleen maar reclame..

 • Op mijn ipod doen de flash demotjes het anders niet. Je krijgt wel het beeld maar bij de laatste demo kan ik niet op de knoppen drukken wat in de gewone Safari wel werkt.

  Maar goed ik heb nog nooit flash nodig gehad op mijn iPod dus laat het maar lekker weg.

 • Origineel geplaatst door PeerFineer
  Origineel geplaatst door Melvin Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)

  Ehhh, http://www.nike.com?

 • lijkt me erg omslachtig voor alle mensen die flash apllicaties op hun website hebben dit weer aan te gaan passen, het meest voor de hand liggende is dat De Iphone en andere mobile telefoons eens een update kregen dat flash gewoon gaat werken.

  Ik zou toch blij zijn als flash nu eens standaard werd op alle mobieltjes dan kan me zoon zijn verslaving zoals tribalwars en the west onderweg spelen :) en hoef ik zijn gezeur niet meer aan te horen :)

 • Demo ‘Blue’ doet het prima bij mij

 • @PeerFineer: oa Wehkamp.nl achmea etc etc etc of valt dat ook onder reclame-uitingen zo ja schrap dan maar 90% van “grote sites”

 • Origineel geplaatst door Putje Piek
  Origineel geplaatst door PeerFineerOrigineel geplaatst door Melvin Zolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)Ehhh, http://www.nike.com?

  nike.com? die hebben een prachtige mobiele/iphone website hoor! Hahaha! Al zou de iphone flash draaien, dan nog vraag ik me af of jij op 1MB content per klik wil wachten als je op 3G zit

 • Is er genoeg hoor…? 22tracks.nl, portfolios van creatieve ontwerpers, flash games, noem maar op @PeerFineer:

 • We kunnen alleen maar hopen dat deze engine verder wordt ontwikkeld, zodat Apple niet langer eigenhandig kan bepalen of gebruikers flash content kunnen zien of niet.

 • Origineel geplaatst door PeerFineer
  Origineel geplaatst door MelvinZolang (grote) sites dit project niet gaan gebruiken hebben wij er niets aan…Noem mij eens 1 ‘grote site’ die behalve voor reklame-uitingen, flash gebruikt? En dan natuurlijk niet aankomen met allerlei youtube-achtigen…;)

  Staatsloterij.nl

 • @PeerFineer: Ik geloof dat er inmiddels al genoeg voorbeelden voorbij zijn gekomen, maar waar veel mensen ook behoefte aan hebben is dumpert.nl. En waarom geen YouTube-achtige sites? Die filmpjes wil ik ook kunnen bekijken. Animaties daarentegen vind ik nou niet bepaald interessant, kom ik zelden tegen als ik op m’n iPhone aan het surfen ben.

 • Worden deze swf-bestanden soms omgezet naar SVG?

 • Je kunt er wel je iphone versie van je site mee opleuken. Die ziet er opeens veel mooier uit dan die van de concurrentie. Ziet er altijd beter uit dan ani gifs.

 • Rumoert.nl zou wel leuk zijn op iPhone. Leuker dan YouTube.

 • Sinds de geruchten van de Apple Tablet ben ik ervan overtuigd dat Flash op de iPhone niet lang meer zal duren. Er komt één OS voor beide apparaten en een tablet zonder Flash is ook maar niets…

  OS4 is aanstaande en dus…wie weet….

Reacties zijn gesloten.
 
moveexpand

Laatste reacties