Utrechtse wijk Lombok viert bevrijding met Lombok GPS Tour op iPhone

Utrecht heeft een Lombok GPS Tour: via een iPhone-applicatie kun je rondwandelen door de wijk en met je iPhone het koloniale verleden van Nederland ontdekken.

lombok gps tourIn de Utrechtse wijk Lombok wordt op 5 mei stilgestaan bij het bevrijdingsthema ‘Vrijheid Wereldwijd‘. Alleen hebben ze er in Lombok wel iets bijzonders van gemaakt: je kunt een GPS-filmtour door de straten van deze wijk maken, waarbij je aan de hand van straatnamen bewust wordt van het koloniale verleden van Nederland. Als je voor 7 mei de applicatie Lombok GPS Tour uit de App Store downloadt, betaal je €0,79 voor deze ontdekkingstocht (daarna €2,99).


De rondwandeling gaat van start bij de J.P. Coenstraat 69 en er starten automatisch filmpjes wanneer de gps-ontvanger van je iPhone detecteert dat je op een bepaalde plek bent gearriveerd. Wie geen iPhone heeft kan bij dagcafé Kopi Susu een handcomputer huren voor 5 euro.

Lombok heeft veel straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden. Toch weten mensen er maar weinig van. Wist je bijvoorbeeld dat Nederland dankzij de koloniën ooit de grootste moslimnatie ter wereld was? Dit soort wetenswaardigheden krijg je te horen tijdens de rondwandeling. De applicatie is gemaakt door documentairemaker Peter Dubois, die op woensdag 5 mei van 12:00 tot 16:00 uur bij cultureel dagcafé Kopi Susu aanwezig zal zijn. Je krijgt daar dan ook een sneak preview van een ‘echte’ Kopi Susu (letterlijk: van gemengde afkomst).

Meer info: GPS Tour
Downloaden: Lombok GPS Tour (tot 7 mei €0,79, daarna €2,99)

lombok gps tour

Reacties: 14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.