Google verwijdert op afstand Android-applicaties van telefoons

Google heeft op afstand applicaties van Android-toestellen verwijderd. Ze zijn daartoe gerechtigd, want de Remote Application Removal Feature staat gewoon in de voorwaarden van de Android Market.

google-duivelOphef in het concurrerende Android-kamp: Google heeft op afstand twee applicaties van Android-toestellen verwijderd omdat ze niet voldeden aan de voorwaarden van de Android Market. Zo’n actie zou je eerder van Apple verwachten, een bedrijf dat bekend staat om de strikte controle op apps en het soms wat dictatoriale beleid. Apps die bij nader inzien niet aan de eisen van Apple voldoen verdwijnen uit de App Store. Als gebruikers ze al geïnstalleerd hebben, kunnen ze aanstootgevende apps zoals Baby Shaker gewoon blijven gebruiken. Maar Google grijpt veel verder in: ze wissen de apps ongevraagd van toestellen.


Het probleem bij deze apps zat in de omschrijvingen in de Android Market. Die gaven een onjuist beeld wat precies het doel van de applicatie was, waardoor mensen sneller geneigd waren om de gratis app te downloaden. De maker van de app is een security-onderzoeker die de apps aanbood voor “onderzoeksdoeleinden”. Er zat geen kwaadaardige bedoeling achter en de apps hadden ook geen toegang tot privégegevens. De meeste gebruikers gooiden de apps na installatie meteen weer weg, omdat ze geen nuttige functionaliteit bevatten.

In een blogposting legt Google nu uit wat ze gedaan hebben, al leggen ze niet uit om wat voor apps het nu precies ging. Eigenlijk is op afstand wissen van de apps niets bijzonders, want in de gebruiksvoorwaarden van de Android Market (waar gebruikers mee akkoord moeten gaan staat dat Google een Remote Application Removal Feature heeft, dat ze ook zullen gebruiken als dat nodig is. Volgens Google is het juist bedoeld om gebruikers te beschermen tegen kwaadaardige applicaties. Toch was er juist bij deze apps geen sprake van schadelijke software.

Google maakte vorig jaar bekend dat ongeveer 1% van de Android-applicaties wordt weggehaald uit de Android Market, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden. Het open model van Android heeft zo z’n goede kanten (vrijheid voor gebruikers, geen paternalistisch bedrijf dat voor de gebruikers bepaalt wat goed voor ze is), maar er zitten ook schaduwkanten aan. Uit een onderzoek van SMobile Systems bleek dat 20% van de Android-applicaties de privacy van gebruikers bedreigt: de apps kunnen persoonlijke en gevoelige informatie van je telefoon halen. Zo blijkt 5 procent van de apps in staat om een telefoongesprek met een willekeurig nummer te starten en is 2 procent van de apps in staat om een SMS-bericht naar een betaaldienst te sturen, zonder dat de gebruiker er toestemming voor hoeft te geven. En omdat iedereen apps voor Android mag ontwikkelen en Google de controle pas achteraf uitvoert als er klachten binnenkomen, loop je daardoor als gebruiker wel degelijk risico’s.

Reacties: 29 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.