Scan en bewerk tekst onderweg met Prizmo

Prizmo geeft je de mogelijkheid onderweg snel documenten te scannen, te verwerken en op te slaan. De applicatie maakt gebruikt van OCR en heeft een aangename en intuïtieve interface.

Prizmo, de nieuwe applicatie van de Belgische ontwikkelaar Creaseed, is vanaf nu beschikbaar in de AppStore. Prizmo bestond reeds voor de Mac, maar komt nu ook naar de iPhone. Met de applicatie kun je verschillende soorten documenten scannen met de camera van je iPhone en de gescande tekst verwerken met OCR (Optical Charachter Recognition). Zo kun je de tekst opslaan, verder bewerken of zelfs door Prizmo laten voorlezen. Je kunt met Prizmo onder andere tekst, visitekaartjes, bonnetjes en de tekst van een whiteboard opslaan. Voor elk van deze ‘bronnen’ heeft Prizmo de nodige hulpmiddeltjes aan boord om de tekst correct te kunnen verwerken.


De interface is beschikbaar in het Engels en Frans. Na het opstarten van de applicatie krijg je de keuze uit de verschillende documenten die door Prizmo worden ondersteund: tekst, visitekaartje, aankoopbonnetje en whiteboard.

Met de knop ‘reader’ kun je een gescande tekst voor laten lezen. Verschillende stemmen kunnen via in-app aankoop aangeschaft worden. De spraaktechnologie kan overweg met de volgende gesproken talen: Deens, Nederlands (Nederland), Nederlands (België), Engels (UK), Engels (USA), Frans, Frans (Canada), Duits, Italiaans, Noors, Portugees, Portugees (Brazilië), Spaans, Spaans (USA) en Zweeds. Voor de meeste talen zijn er verschillende stemmen beschikbaar, zowel vrouwelijke als mannelijke. Voor je een stem aankoopt, kun je die even testen. Er wordt dan een standaardzinnetje voorgelezen. Een stem kost 2,39 euro.

Heb je al een tekst gescand en opgeslagen, dan heb je toegang tot die documenten via de knop ‘Documents’ op het hoofdscherm.

We testten de applicatie door een stukje tekst uit een boek te scannen en te bewerken. Met de camera wordt een foto genomen van de tekst. Je hebt de mogelijkheid om het scannen van de tekst aan te sturen met je stem. Zeg in dat geval “neem foto”. Dit werkte de eerste keer meteen goed. Om de tekst goed uit te lijnen, wordt er een raster getoond.

Volgens de beschrijving van de app in de App Store is Prizmo ideaal geschikt voor de iPhone 3GS en de iPhone 4. Voor de iPhone 2G en 3G moet je gebruik maken van de Griffin Clarifi Case om optimaal een foto van de tekst te kunnen nemen.

Als de foto eenmaal genomen is, kun je die links of rechts roteren, uitsnijden en het perspectief aanpassen. Je kunt ook de witte kleur van het gescande blad herstellen. Deze manipulaties zijn nodig om de kans op een correcte interpretatie van de tekst te verhogen.


Nu kun je, na het kiezen van de juiste taal, OCR op de tekst loslaten. Vervolgens wordt de geïnterpreteerde tekst getoond en zijn aanpassingen mogelijk, alvorens de tekst te laten voorlezen (mits je een voorleesstem hebt gekocht), te kopiëren, te mailen, op te sturen naar Dropbox of Cloudapp (de twee online diensten die door Prizmo worden ondersteund), op te slaan in de filmrol van je iPhone en/of te vertalen naar één van de ondersteunde talen met Google Translate.

Met Prizmo kun je onderweg snel documenten scannen, verwerken en opslaan. De applicatie heeft een aangename en intuïtieve interface. Prizmo kost 7,99 euro. Wil je gebruik maken van de TTS (Text-To-Speech) technologie, dan moet je een stem aankopen voor 2,39 euro per stem.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Downloaden: Prizmo (€7,99)

Reacties: 31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.