iculture-populaire-apps
Populaire Apps De meest gedownloade apps van de afgelopen week

NOS wil dat Apple in App Store ook naar webapps linkt

NOS pleit voor een versoepeling van Apple's app-beleid. De omroep wil dat Apple ook linkjes naar webapps opneemt in de App Store.

NOSDe Nederlandse Omroep Stichting (NOS) pleit voor een versoepeling van Apple’s app-beleid voor iPad- en iPhone-apps. Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media bij de omroep, stelde de versoepeling voor tijdens een door Apple georganiseerde bijeenkomst over de iPad. De NOS heeft er voor gekozen om zoveel mogelijk via websites te doen en niet via apps.


Volgens Stekelenburg kleven er namelijk ‘de nodige nadelen’ aan apps. Zo zijn deze volgens hem lastiger te beheren dan webapplicaties omdat ze door Apple goedgekeurd moet worden. Ook zouden ze minder flexibel zijn dan webapps. Een iPhone- of iPad-app werkt namelijk niet op andere platformen. Ook het afdragen van 30 procent van de opbrengsten aan Apple vindt Stekelenburg een nadeel. Alle applicaties die de omroep momenteel in de App Store heeft staan, zoals Journaal en Teletekst, zijn echter gratis. Over gratis applicaties hoeven geen opbrengsten afgedragen te worden.

De NOS merkt nu dat het het huidige beleid tegen zichzelf gaat werken. De omroep is door de keuze voor webapps minder aanwezig in de App Store. “Dit is voor ons echt een probleem”, aldus Stekelenburg. Hij vraagt Apple om de regels te versoepelen door ook snelkoppelingen naar de webapps toe te staan. Apple lijkt niet geneigd om Stekelenburg’s eisen in te willigen. “Apple wil controle over de inhoud. Op deze manier hebben we die niet”, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Andere tegenstanders vinden dat de App Store niet de aangewezen plaats is om linkjes naar webapps te plaatsen. “Tja, als je niets te verkopen hebt, kun je geen product in de winkel leggen. De App Store is geen startpagina”, betoogt Jorg Kennis op Twitter.

Via: NU.nl

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.