‘Apple wil krantenabonnementen in App Store toestaan’

Apple wil in de App Store krantenabonnementen introduceren. Het gaat om abonnementen waarbij Apple 30% van de omzet krijgt en 40% van de advertentieinkomsten.

wall street journalVolgens de website The Mercury News gaat Apple krantenabonnementen invoeren in de App Store. Apple incasseert daarbij 30% van de abonnementsgelden, net als bij de verkoop van apps. Ook zou Apple nog eens 40% van de advertentieinkomsten uit de kranten-apps willen ontvangen. Mogelijk is er daarbij een verband met iAds, de eigen advertentiedienst van Apple. Uitgevers van kranten en tijdschriften hadden tot nu toe kritiek, omdat ze de controle over hun klantenbestand kwijtraken: ze weten niet wie een abonnement heeft genomen en kunnen de klanten ook niet gericht bestoken met speciale aanbiedingen.


Uitgevers gebruiken de gegevens ook voor commercieel gebruik, bijvoorbeeld om adverteerders te trekken. Er zijn al een aantal kranten die abonnementen aanbieden op de iPad. De Nederlandse krant NRC Handelsblad geeft de abonnees op het digitale abonnement bijvoorbeeld toegang tot de iPad-versie. Maar bij het kopen van een losse editie weet alleen Apple wie je bent. Kranten zagen bij de introductie van de iPad het als dé manier om de noodlijdende business uit het slop te halen.

Volgens The Mercury News willen de krantenuitgevers liever een vaste vergoeding betalen aan Apple, in plaats van een percentage van de omzet.

App Store

Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

App Store

Reacties: 28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.