TextFree iPhone-app: gratis sms’en en straks ook bellen via Amerikaans telefoonnummer

TextFree van Pinger gaat binnenkort telefoongesprekken ondersteunen via VoIP. Met TextNow kan dat al, maar dan moet je er wel voor betalen.

textfree nummerDe Apple Peel 520 is een accessoire waarmee je van de iPod touch een telefoon kunt maken. Maar het is met 119 dollar een prijzig accessoire, dat niet elke scholier zich kan veroorloven. Wie goedkoper uit wil zijn, kan al z’n toevlucht nemen tot applicaties zoals Skype en Fring. Binnenkort komt daar nog een extra optie bij: de applicatie TextFree van Pinger gaat ook telefoongesprekken ondersteunen. Het gaat om VOIP-gesprekken via het SIP-protocol, die je zowel via 3G als Wi-Fi kunt voeren. Een extra pluspunt is dat je er een gratis Amerikaans telefoonnummer bij krijgt.


Zo’n Amerikaans nummer kan ook in andere situaties van pas komen (bijvoorbeeld als je een 0800-nummer wil bellen of een formulier moet invullen waarop een telefoonnummer is vereist). Ik ben daarom gaan kijken hoe makkelijk het is om zo’n nummer in handen te krijgen. Bij Google Voice moet je er nogal wat moeite voor doen, maar bij TextFree ben je binnen een minuut klaar. Je installeert de gratis app vanuit de Amerikaanse App Store, kiest een gebruikersnaam en wachtwoord en kiest vervolgens in welke regio je je telefoonnummer wil hebben. Mijn voorkeur ging uit naar San Diego, maar je kunt ook een nummer in New York of Seattle krijgen (zoek bijvoorbeeld op een hotelsite naar de postcode in jouw favoriete stad). Pinger heeft op die manier afgelopen kwartaal al 1,7 miljoen telefoonnummers uitgegeven. Dat is meer dan de 1,6 miljoen die AT&T in dezelfde periode opleverde aan klanten.

Nu je een account hebt gemaakt kun je meteen beginnen met het versturen van gratis sms’jes. Vul daarbij voor Nederlandse nummers wel 0031 vóór het nummer in. De ontvanger ziet een bericht binnenkomen vanaf een Amerikaans nummer, dus in mijn geval +1 (619) 663… Bij het sturen van een berichtje staat er automatisch ‘Sent from Textfree’ aan het einde, maar die tekst kun je handmatig verwijderen. Het bellen is nog niet te proberen, want dat komt pas beschikbaar als de update van Textfree in de App Store beschikbaar komt. Als het zover is druk je op een belknop, je tikt een nummer in en je kunt vervolgens de verbinding tot stand laten brengen.

Gebruikers krijgen straks een bepaald aantal gratis belminuten per maand (het aantal is onbekend). Zijn die op, dan kun je extra credits kopen of opdrachten uitvoeren waarbij je extra belminuten verdient. Zo’n opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het downloaden van de gratis Tap Tap Revenge-game. Nu is Pinger nog vooral op de VS gericht, maar zoals aangegeven kun je ook vanuit Nederland prima een Amerikaans telefoonnummer aanvragen en de dienst gebruiken om sms’jes te sturen.

TextNow kan het al – tegen betaling

Een app die dergelijke functionaliteit al aanbiedt is TextNow. Deze app geeft je ook een gratis (Amerikaans) telefoonnummer, de mogelijkheid om onbeperkt sms-berichten te sturen en te bellen. Je betaalt daarvoor $1,99 voor 100 belminuten (of $9,99 voor 500 belminuten). Voor allerlei extra diensten zoals geen advertenties ($7,99) en doorschakelen van gesprekken ($2,99) betaal je via een in app-aankoop. TextNow heeft allerlei aanpassingsmogelijkheden, zoals verwisselbare achtergrondjes, thema’s en ringtones. Maar in feite verschilt het aanbod niet zoveel van Skype, waar je ook voor belminuten moet betalen.

TextFree heeft dankzij de belminuten een wat sympatieker aanbod. Moet je af en toe binnen de VS bellen of ga je op vakantie en wil je vanuit de Starbucks als een echte local kunnen bellen, dan is het een mooie oplossing. Ben je iemand die een weekendje Centerparcs al een heel avontuur vindt, dan ben je duidelijk niet de doelgroep voor dit soort apps. En mocht je toch knikkende knietjes krijgen van dit soort apps: je vult nergens een creditcardnummer of je bankrekeningnummer in, dus Pinger kan ook niets bij jou in rekening brengen, zolang je niet op een In App-koopknop drukt.

Downloaden: TextFree en TextNow (beide Amerikaanse App Store)

Reacties: 66 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.