Blog Action Day: tien keer water op je iPhone

Blog Action Day 2010 richt de aandacht op water. Hoe kun je water besparen, zorgen dat je zelf voldoende water drinkt en hoe voorkom je voorspilling?

water iconVandaag is het 15 oktober, Blog Action Day. Dit is een dag waarop bloggers overal ter wereld op initiatief van Change.org aandacht vragen voor een belangrijk onderwerp. Het is bedoeld om de wereldwijde discussie op gang te brengen en mensen tot actie aan te zetten. Het thema van dit jaar is water. Waarom? Bijna een miljard mensen op onze planeet hebben geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. Eén op de acht aardbewoners staat bloot aan ziektes en levensbedreigende omstandigheden omdat er geen schoon water voorhanden is. Terwijl anderen het water uit de kraan als iets vanzelfsprekends ervaren.


Nu is iPhoneclub geen discussiesite waar de grote wereldproblemen worden besproken, maar er zijn in de App Store natuurlijk genoeg apps te vinden die met water te maken hebben.

WaterWays Lite/Dutch Run

waterwaysWaterWays van TAITO is gemaakt door de Nederlandse ontwikkelaars van Rough Cookie. WaterWays was de winnaar van de Japan GameJam 2008 en heeft als hoofdfiguur een koe met de naam Patch. Je moet Patch zien te redden van het steeds stijgende water. Met de accelerometer bedien je het waterniveau, terwijl je ondertussen de koe in veiligheid probeert te brengen. Er is ook een gratis variant onder de naam Dutch Run.
Downloaden: WaterWays Lite (gratis) en Dutch Run (gratis)

ShowerTime

showertimeHoe lang sta jij eigenlijk onder de douche? De applicatie ShowerTime laat zien hoeveel tijd en geld je kunt besparen door een minuut korter te douchen. ShowerTime laat duidelijk een signaal horen als het tijd is om te stoppen met douchen. De app start automatisch zodra de douche aangaat en berekent daaruit de hoeveelheid water en de kosten van de douchebeurt.
Downloaden: ShowerTime (€1,59)

Ocean Animals Guide

ocean animals guideWelke dieren leven in de oceaan? Deze app voor kinderen toont vissen, maar ook de wat minder bekende wezens zoals zeekomkommers, zeeanemonen en de Barrel Eye Fish, een vis met een doorzichtige kop. De app is in eerste instantie bedoeld voor kinderen. Door de iPhone te schudden krijg je steeds een ander oceaandier te zien. Je kunt ook foto’s lokaal opslaan of naar vrienden sturen.
Downloaden: Ocean Animals Guide (gratis)

Virtual Water

virtual waterEr wordt een enorme hoeveelheid verspild aan de productie van vlees en andere voedingswaren. Deze app toont hoeveel liter water er nodig is om bijvoorbeeld een halve kilo graan of een kilo varkensvlees te produceren. Deze app is een interactieve versie van de bekende Water Footprint-poster van de Duitse ontwerper Timm Kekeritz. De ontwerper heeft de informatie uit de poster zelf aangepast voor deze app.
Downloaden: Virtual Water (€0,79)

Ocean Sleeper

ocean soundsDe oceaan levert heerlijk rustgevende geluiden wanneer je wilt relaxen. Helaas heeft niet iedereen het voorrecht om aan zee te wonen, maar met deze app krijg je toch een beetje hetzelfde geluidseffect. De app toont steeds een diashow van oceaanfoto’s zodat je ultieme ontspanning bereikt. Ook is het mogelijk om oordopjes in te doen en met je ogen dicht weg te dromen bij de oceaangeluiden. Je kunt zelf instellen hoe lang je wilt luisteren (maximaal 24 uur).
Downloaden: Ocean Sleeper (gratis)

Enigmo

enigmoEnigmo is de ultieme watergame. In deze klassieker op het iOS-platform moet je zorgen dat een waterstroom op de juiste plek terechtkomt. Hoe sneller je de 50 levels speelt, hoe meer bonuspunten je krijgt. In deze 3D-puzzelgame krijg je aanvankelijk te maken met water, maar je zult ook lava- en oliestromen tegenkomen. Je moet rekening houden met de zwaartekracht en in elk level opnieuw bepalen hoe je de waterstroom onder controle krijgt.
Downloaden: Enigmo (€0,79)

Fluid

fluidFluid toont een realistisch wateroppervlak op het scherm van je iPhone. Je kunt het aanraken en ziet dan de rimpelingen in beeld verschijnen. Leuk voor kinderen, maar ook voor mensen die wat ontspanning zoeken. Je kunt kiezen uit een klassieke achtergrond of een achtergrond met stenen. Er is ook een opvolger, Fluid 2, maar die kost €0,79. Ook leuk: Pocket Pond (gratis) en het origineel: Koi Pond (€0,79).
Downloaden: Fluid (gratis)

A Glass Of Water

glass waterMet deze app kun je brandstof besparen. Het idee is als volgt: je legt de iPhone op je dashboard waarbij een glas water wordt gesimuleerd. Het glas reageert op je rijgedrag, dus als je te snel optrekt, te agressief remt of een té sportieve rijstijl erop nahoudt stroomt het glas over. De app geeft meteen feedback op je rijstijl. Vervolgens kun je op de website aglassofwater.org je rijstijl in detail analyseren. Op deze manier kun je je brandstofverbruik met 10% reduceren.
Downloaden: A Glass Of Water (gratis)

Eight Glasses a Day

eight glassesHet is belangrijk om elke dag voldoende water te drinken. De app Eight Glasses a Day helpt je daarbij. Het gaat erom dat je elke dag acht glazen water drinkt, waarbij je in de app aantikt wanneer je weer een glas naar binnen hebt gegoten. De applicatie kan rond middernacht automatisch weer opnieuw beginnen te tellen. Ook heb je de mogelijkheid om 7 of 9 glazen in te stellen, voor mensen die het standaardadvies van 8 glazen niet exact willen opvolgen. Er zijn veel meer waterdrinkapps in de App Store te vinden, die vrijwel allemaal €0,79 kosten.
Downloaden: Eight Glasses a Day (€0,79)

De Dopper

dopper waterMet de Dopper-applicatie kun je de dichtstbijzijnde plek vinden waar je gratis water kunt tappen. De app is eigenlijk gemaakt om een bepaald soort drinkfles te promoten (de Dopper), maar je kunt ook met een gebruikt waterflesje uit de supermarkt deze app gebruiken om te kijken waar in Aalsmeer, Alexandrium, Alkmaar of Almere een openbare kraan te vinden is.
Downloaden: De Dopper (gratis)

Informatie

Laatst bijgewerkt
15 oktober 2010 om 10:47
Categorie
Uncategorized

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.