‘NFC-chip in nieuwe iPhone moet remote computing mogelijk maken’

Volgens geruchten heeft Apple plannen om de Near Field Communication-technologie, die naar verwachting in de volgende iPhone zal zijn ingebouwd, te gaan uitbreiden met methoden om je iPhone als een sleutel voor je Mac te gebruiken.

iPhone NFCVolgens eerdere geruchten krijgt de volgende iPhone een zogenaamde NFC-chip aan boord. NFC, wat staat voor Near Field Communication, is een techniek die het mogelijk maakt om door middel van een chip de iPhone te laten communiceren met andere telefoons of apparaten. Apple zou al bezig zijn met het testen van prototypes waarin NFC-chips van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors zijn ingebouwd. Hiermee zou het mogelijk worden om met de iPhone contactloze betalingen uit te voeren of het toestel te gebruiken als sleutel. Volgens de website Cult of Mac heeft Apple ambitieuze ideeën met de NFC-technologie en wil het de technologie nog breder gaan inzetten. En wel voor remote computing.


Een simpel voorbeeld hiervan is dat je desktopgegevens en -instellingen op je iPhone mee kunt nemen en die vervolgens kunt inladen op een compatibele Mac. De Mac in kwestie moet dus ook beschikken over een NFC-chip om met het toestel te kunnen communiceren. Op het moment dat je je iPhone langs zo’n Mac beweegt (ze moeten in de nabijheid van elkaar zijn), worden de gegevens ingeladen en is de Mac ingesteld alsof je zit te werken op je eigen Mac die thuis staat. Zodra de NFC-iPhone buiten bereik is, keert de Mac terug naar zijn vorige status.

Volgens een anonieme bron van de website betekent dit dat je je op de Mac kunt aanmelden door middel van de iPhone, waarop een heleboel informatie die de computer nodig heeft is opgeslagen. Hierbij kan je denken aan bladwijzers, wachtwoorden en andere data. “Het systeem zou elke Apple-computer de jouwe kunnen maken — alsof je achter je eigen computer zit. Hetzelfde uiterlijk, dezelfde instellingen, bladwijzers, voorkeuren. Alles zou onzichtbaar zijn. Je iPhone zou het enige zijn dat je nodig hebt om je Mac te unlocken”, aldus de bron.

Maar dit is nog niet alles. Volgens de bron zouden in het Adresboek jouw contactpersonen zichtbaar zijn en heeft de gebruiker dezelfde informatie tot zijn beschikking die hij ook zou hebben als hij vanuit huis werkt. Ook de schermafbeelding, muis- en toetsenbordinstellingen en zelfs softwarelicenties en wachtwoorden voor websites als Facebook zouden dan beschikbaar zijn. Zodra je met je iPhone buiten de bereikbaarheid van de Mac komt, worden alle originele instellingen hersteld. Alle informatie en opslag van wachtwoorden vindt plaats op de iPhone zelf, stelt de bron. Op de computer zelf blijft niks opgeslagen.

Uiteindelijk zou de functionaliteit zelfs uitgebreid kunnen worden naar toegang tot de thuismap van een gebruiker, waarin alle persoonlijke documenten, foto- en muziekbibliotheken zijn opgeslagen. Hiervoor zou Apple haar reeds bestaande cloud-based dienst MobileMe kunnen gebruiken of de Back to My Mac-functie voor rechtstreeks contact met de thuismap van een gebruiker. Volgens de bron is Apple al geruime tijd mogelijkheden aan het onderzoeken om de thuismap van een gebruiker te kunnen meenemen, maar met iPhone- en iTunes-bibliotheken van vaak tientallen gigabytes is dat wel een behoorlijke uitdaging. Voorkeuren, systeeminstellingen, documenten, wachtwoorden en andere kleinere databestanden zouden volgens de bron wél op de iPhone opgeslagen worden.

De NFC-technologie is op zichzelf ook niet geschikt voor intensieve dataoverdracht. De snelheid voor dataoverdracht is daarvoor simpelweg te laag, stelt Sarah Clark, redacteur van Near Field Communications World. Volgens haar is het voornaamste voordeel van NFC dat het een snel en eenvoudig authenticatiesysteem is. “Het maakt het zeer eenvoudig om twee apparaten met elkaar te verbinden zodat informatie uitgewisseld kan worden — veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld Bluetooth”, aldus Clark. Volgens haar zou het wel mogelijk zijn om door middel van NFC te communiceren en vervolgens de dataoverdracht over een ander protocol te laten plaatsvinden, zoals Bluetooth of Wi-Fi.

Dit betekent daarnaast ook dat er binnen het besturingssysteem, in dit geval Mac OS X, ondersteuning voor moet zijn. Mac OS X en diens applicaties zouden hiervoor online elementen moeten krijgen die het mogelijk maken om snel data te vervangen door data afkomstig uit de cloud of van een iPhone. Apple heeft onlangs een tipje van de sluier opgelicht over haar doelstelling met Mac OS X Lion, de eerstvolgende grote update voor het Mac OS X-besturingssysteem. Hierin staat centraal dat de Mac en het iOS van de iPhone en iPad elkaar weer gaan ontmoeten. Mobiel zijn wordt dus erg belangrijk en volgens geruchten krijgt Lion dan ook enkele belangrijke cloud-elementen ingebouwd.

Volgens de bron bestaat de mogelijkheid dat deze technologie nooit het daglicht zal zien. Apple werkt volgens hem al geruime tijd aan een dergelijke systeem, maar de kans bestaat dat het nooit gelanceerd zal worden. Apple heeft echter onlangs wel een expert op het gebied van Near Field Communication in dienst genomen, dus het lijkt er op dat Apple wel plannen heeft om een dergelijke technologie naar de iPhone te gaan brengen. Bovendien is Apple in de afrondende fase wat betreft haar splinternieuwe datacenter, dat mogelijk nogmaals uitgebreid gaat worden.

Reacties: 34 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.