lightcurb_vrouw

iBeacons: alles over draadloze beacons voor iPhone en iPad

iBeacons is een technologie van Apple waarmee je de locatie van gebruikers kunt bepalen. Het werkt met Bluetooth. Met iBeacons kun je mensen helpen om lokaal niveau te navigeren of informatie te sturen. Bedrijven kunnen het ook gebruiken om kortingsbonnen te sturen als je op een bepaalde locatie bent.

Hier lees je alles over iBeacons:

Wat zijn iBeacons?

iBeacons zijn kleine zendertjes, die detecteren of welke mobiele telefoons in de buurt zijn. Is dat het geval, dan kan zo’n beacon informatie naar de telefoon sturen. In een museum kunnen iBeacons bijvoorbeeld informatie sturen over een kunstwerk waar je naar kijkt. Op een muziekfestival kunnen iBeacons de weg wijzen naar het juiste podium of waarschuwen als er een bijzonder gastoptreden plaatsvindt.

iBeacon is de merknaam die Apple hiervoor hanteert, maar in het algemeen zie je ook wel de term beacons (het Engelse woord voor bakens).


ibeacons-schoenen

Voorbeeld: iBeacons in Sneek

Een voorbeeld maakt wat duidelijker wat je met iBeacons zoal kunt doen. Sneek was de eerste stad in Europa met een volledige iBeacon-dekking. Met deze iBeacons kunnen musea, monumenten, winkels en horecagelegenheden berichten sturen naar mensen in de directe omgeving. De berichten ontvang je via een app. Je geeft zelf aan of en wanneer je berichten wilt ontvangen. De app zal je daarom niet lastigvallen met ongewenste berichten, maar alleen als je zelf toestemming hebt gegeven. Je kunt de berichtgeving op elk moment weer uitschakelen.

Aankondiging iBeacon

ibeaconsApple introduceerde de iBeacon-technologie in juni 2013 tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2013. Sinds iOS 7 is ondersteuning voor iBeacons aanwezig, waarbij gebruikt wordt gemaakt van Bluetooth voor de draadloze verbinding. iBeacons werken ook met smartphones van andere merken.

Apple heeft zelf relatief weinig ‘reclame’ gemaakt voor iBeacons. Het was slechts een voetnoot bij de aankondiging van iOS 7 (zie foto). Ook is er nauwelijks documentatie van Apple beschikbaar. Apple heeft alleen eisen gesteld aan fabrikanten die de naam iBeacon willen gebruiken. Sinds iOS 7 heeft Apple geen verdere ontwikkelingen aangekondigd en het onderwerp iBeacons is tijdens latere WWDC-events ook niet meer aan de orde gekomen. Wel is er op de website van Apple nog uitleg over iBeacons te vinden, maar de handleiding ‘Getting started with iBeacons’ dateert uit 2014 en is sindsdien niet meer bijgewerkt.

iBeacons in Nederlandse Apple Stores

Toch worden iBeacons wel degelijk gebruikt, namelijk in de Apple Stores, waaronder die in Nederland en België. Apple zorgt daarmee dat je gericht informatie op je toestel krijgt als je een bepaald product aan het bekijken bent. Daarbij wordt met locatiebepaling gekeken waar je je in de winkel bevindt: sta je bij een tafel met MacBooks, dan krijg je informatie over de nieuwste MacBooks te zien.

Omdat iBeacons met Bluetooth Low Energy (BLE) werken kan Apple overal in de winkel slimme bakens plaatsen en ervoor zorgen dat je op elke plek in de winkel de juiste informatie krijgt.

Huidige status van iBeacon-technologie

iBeacons leken een veelbelovende technologie, maar hebben die belofte niet waargemaakt. Het was de bedoeling dat winkels massaal beacons gingen plaatsen, zodat ze klanten bij binnenkomst persoonlijk konden begroeten. Ook zou een gebruiker door de winkel kunnen worden geleid naar interessante producten, zonder dat een menselijke verkoper nodig is.

Het sloeg niet echt aan: al twee jaar na de aankondiging van iBeacons was al duidelijk dat er weinig gebruik van werd gemaakt. Dat komt waarschijnlijk omdat Apple er zelf nauwelijks aandacht aan besteedde. Na de aankondiging op WWDC 2013 viel het stil. De technologie wordt ook niet meer verder ontwikkeld en Apple ontwikkelde geen eigen hardware. Na het vrijgeven van het protocol moesten bedrijven het verder maar uitzoeken. Ook de concurrerende technologie Eddystone van Google uit 2015 is al snel weer gestopt.

Wel worden iBeacons nog op een paar plekken gebruikt, bijvoorbeeld op luchthavens van Schiphol en Gatwick om mensen de weg te wijzen. In 2016 werden op beide vliegvelden duizenden bakens geplaatst. Maar verdere recente voorbeelden zijn schaars.

Toekomst van iBeacons

Hebben iBeacons nog toekomst? Het idee dat je in winkels steeds wordt gevolgd en niet meer anoniem kan binnenstappen, is voor veel consumenten een reden om er niet aan mee te doen. Het is dan ook lastig voor bedrijven om toestemming van gebruikers te krijgen om hun locatie te delen.

Sinds Apple’s nadruk op privacy passen iBeacons eigenlijk niet meer in het marketingverhaal van het bedrijf. Apple zou beacon-technologie kunnen gebruiken voor augmented reality, zodat je bijvoorbeeld in een groot stadion met pijlen op het scherm maar de toiletten of je zitplek kan worden geleid.

Als technologie lijken beacons wat naar de achtergrond te zijn verdrongen: ze worden misschien wel gebruikt, maar er wordt niet meer over gesproken.

Hoe werken iBeacons?

iBeacons zijn kleine kastjes, die gebruik maken van Bluetooth Low Energy en een bereik hebben van maximaal zo’n 50 meter. Via Bluetooth kan een app de nabijheid van een iBeacon inschatten, bijvoorbeeld wanneer deze in een winkel is geplaatst. De iBeacon maakt een schatting van jouw locatie en stuurt informatie over het product of het kunstwerk waar je dichtbij staat.

Zo werkt iBeacons

iBeacons vormen een alternatief voor NFC, de draadloze technologie die ook in de iPhone voorkomt. Het verschil is dat NFC alleen op korte afstand werkt, namelijk enkele centimeters. Om een betaling met Apple Pay te doen moet je je iPhone vrij dicht bij de betaalterminal houden. Bij iBeacons mag de afstand veel groter zijn, tot tientallen meters. iBeacons worden daarom vooral gebruikt om informatie te sturen en niet om betalingen te doen.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Mac als iBeacon

Met goedkope software zoals MacBeacon kun je van elke Mac een iBeacon maken. Een iPhone of iPad kan ook als iBeacon fungeren, maar de toepassingen die we tot nu toe hebben gezien, werken vooral met externe transmitters, zoals de Estimote. Dit is een klein Bluetooth-kastje dat voor 99 dollar wordt verkocht. In theorie zou je ook je eigen Bluetooth-transmitter kunnen ontwikkelen.

Apple TV automatisch instellen

Apple zelf was een van de eerste partijen die een concrete toepassing bedacht voor iBeacons. Met een iOS 7-apparaat (iPhone, iPad of iPod touch) kunnen instellingen automatisch worden overgenomen en ingesteld op een Apple TV van de derde generatie. Het enige wat je hoeft te doen, is de iPhone vlakbij de Apple TV te houden en alles gaat vanzelf.

iBeacons in Nederland

iBeacons zijn al meermaals toegepast in Nederland. Een aantal voorbeelden vind je hieronder.

iBeacons in steden

ibeacons sneekAan het begin van dit dossier noemden we de toepassing van iBeacons in Sneek. In deze Friese stad zijn op allerlei locaties iBeacons opgehangen, die informatie geven over musea, winkels en bezienswaardigheden. Met de app Lightcurb is het mogelijk om de informatie op te halen. Het voordeel is dat je met één app bij allerlei winkels en instanties terecht kan.

iBeacons in het ziekenhuis

Het Nederlandse Westfriesgasthuis zorgt er sinds 2015 met behulp van duizend iBeacons voor dat patiënten en bezoekers niet langer verdwalen. Samen met een iOS-app kan de locatie van de persoon heel nauwkeurig bepaald worden, zodat ze exact weten waar ze op dat moment zijn en waar ze naartoe moeten. Dankzij iBeacons kan de app bijvoorbeeld vertellen dat je na negen meter een flauwe bocht naar links moet maken om bij de juiste afdeling terecht te komen. Je komt meer lezen over het gebruik van iBeacons in het onderstaande artikel.

Bekijk ook

iBeacons en app voorkomen dat je verdwaalt in het ziekenhuis

Het Westfriesgasthuis in Hoorn maakt het gemakkelijker voor bezoekers en patiënten om hun weg te vinden. Een speciale app werkt samen met duizend iBeacons om de exacte locatie van de gebruiker te laten zien.

iBeacons op Schiphol

Ook Schiphol werkt sinds 2016 met iBeacons. Meer dan tweeduizend iBeacons die verspreid zijn over het hele vliegveld sturen reizigers naar de juiste gate. De ontwikkelaar van de Schiphol-app verkoos iBeacons boven GPS omdat dit simpelweg te onbetrouwbaar was met een dak boven je hoofd. Als je de volgende keer rondloopt op Schiphol kun je iBeacons ontdekken als je goed naar de elektronische borden met gatenummers en vertrektijden kijkt. Lees meer over de tweeduizend iBeacons op schiphol in het onderstaande artikel.

Bekijk ook

Verdwaal nooit meer op Schiphol dankzij 2.000 iBeacons

De Schiphol-app kan vanaf nu meer dan 2000 iBeacons benutten die over het vliegveld verspreid zijn. Dankzij de iBeacons kan de locatie van de reiziger tot op vijf meter nauwkeurig worden bepaald.

iBeacons in winkels

In de retail zijn iBeacons eigenlijk nooit een succes geweest. De Rabobank had in 2013 plannen om met de MyOrder Sidekick. Het bleef echter bij een paar proefprojecten.

myorder-sidekick-ipad

Het idee was dat een winkelier dankzij de MyOrder SideKick-beacons beter weet welke klanten er in de winkel zijn, zodat hij ze gerichter kan adviseren. Online winkels weten immers alles van je (adres, eerdere bestellingen) terwijl een winkelier geen idee heeft wie je bent en wat je zoekt. Na een proef in Leiden is het stil geworden rond dit initiatief.

iBeacons op evenementen

glow festival eindhovenTijdens het Glow Festival in Eindhoven kon je kijken naar lichtkunstwerken. Bij elk kunstwerk was een iBeacon aanwezig, die gericht informatie naar smartphones stuurde, als je erom vroeg. Op die manier was je als bezoeker beter geïnformeerd over het kunstwerk en de kunstenaar.

iBeacons in supermarkten

In een filiaal van Albert Heijn in Eindhoven is een proef geweest met iBeacons. Klanten die een vraag wilden stellen, konden via een app om hulp vragen. iBeacons alarmeerden daarbij de dichtstbijzijnde medewerker. Eigenlijk vonden we dit toen al een wat vergezochte toepassing, want als je hulp nodig hebt kun je ook zelf even rondkijken of er een medewerker in de buurt is. We hadden liever een iBeacon-toepassing gezien die je de weg wijst naar bepaalde boodschappen die vaak moeilijk te vinden zijn zoals suiker, eieren en houdbare melk.

iBeacons in musea

In maart 2014 had het Groninger Museum een primeur: het was het eerste museum in Nederland dat de iBeacons-technologie gebruikte om een tentoonstelling te verrijken. Tijdens de tentoonstelling De Collectie konden mensen rondlopen met een iPhone, iPad of Android-toestel met NFC. Ze kregen aanvullende informatie over de kunstwerken dankzij audio- en videofragmenten en foto’s. Het was ook mogelijk om de kunstwerken te beoordelen met een score.

iBeacons kunstwerken

iBeacons in een toeristische attractie

Een bijzonder nieuw initiatief is dat van Fluwel’s Tulpenland, een Nederlands themapark over tulpen. Bezoekers die een speciale iPhone-app downloadden, kregen extra informatie over de tulp terwijl men door het park liep. De organisator wilde hiermee bezoekers bij het park betrekken en hoopte ook betere aansluiting bij de jeugd te kunnen vinden. Zij waren daarmee de eerste toeristische attractie van die van Apple’s technologie gebruikmaakt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2018
Onderwerp
Software
iOS