Dossier: iCloud


iCloudiCloud is de online opslagdienst van Apple voor muziek, foto’s, agenda, boeken en dergelijke. Je kunt met iCloud bestanden online opslaan en synchroniseren tussen je Mac en alle iOS-apparaten. Dankzij iCloud zijn alle muzieknummers en apps die je op de iPhone hebt gekocht overal beschikbaar. Hetzelfde geldt voor foto’s, video’s, documenten en dergelijke. iCloud is sinds 12 oktober 2011 gratis beschikbaar, inclusief 5 GB opslagruimte. iCloud is in veel Mac- en iOS-apps standaard geïntegreerd en je hoeft niets in te stellen.

iCloud is gratis

iCloud is gelanceerd op 12 oktober 2011, tegelijkertijd met iOS 5. De website iCloud.com is toegankelijk voor iedereen met een iCloud-account en ook het OS X-besturingssysteem voor de Mac ondersteunt alle iCloud-functies. Een speciaal programma voor Windows, iCloud Control Panel, maakt het mogelijk om iCloud met onder andere Outlook en Safari te synchroniseren. Om van iCloud op je iPhone, iPad of iPod touch gebruik te maken, moet je iOS 5 of hoger hebben.

Alles altijd beschikbaar via iCloud

iCloud is een cloud-dienst van Apple, gericht op iOS-apparaten. Met iCloud deel je automatisch foto’s die met de iPhone gemaakt zijn met je PC of Mac. Gekochte apps download je automatisch naar al je iOS-apparaten en iWork-documenten van je iPhone verschijnen ook op je Mac, en andersom. Tabbladen in Safari op de Mac kun je eenvoudig openen op je iPhone en iPad, en andersom. Verder synchroniseert iCloud je contacten, e-mail, agenda’s, herinneringen, wachtwoorden, bladwijzers en notities tussen al je iOS-apparaten. Ook de mogelijkheid om een back-up van je toestel in iCloud te zetten is aanwezig.

iCloud iPhone Mac iPad iOS 7

Webapplicaties

Via de website iCloud.com is het mogelijk om de data in je browser te beheren. Op deze website vind je diverse webapplicaties om je e-mail, contacten, agenda, notities en herinneringen te beheren die je via iCloud vanaf je iDevice, Mac of PC synchroniseert.

Ook vind je hier speciale webapplicaties voor iWork. Dit is de verzamelnaam voor Pages, Numbers en Keynote, Apple’s eigen varianten van het welbekende Word, Excel en PowerPoint. De iWork-applicaties maken het mogelijk om documenten te bekijken, beheren en bewerken die je op een ander apparaat hebt aangemaakt, maar officieel is het nog wel een testversie. Sinds eind 2013 kun je zelfs met meerdere mensen samen aan één document werken, zoals in Google Drive al langer mogelijk is. Ook kun je via iCloud.com je iOS-apparaat zoeken met Zoek mijn iPhone. Een uitgebreidere uitleg en een lijst van de functies in iCloud vind je hier.

‘iTunes in the Cloud’

Dankzij iTunes in the Cloud kun je in de App Store op je iPhone een lijst vinden met applicaties die je eerder hebt aangeschaft of geïnstalleerd. Daarnaast is het door deze technologie ook mogelijk om muziek, boeken en apps automatisch op je andere iOS-apparaten te laten downloaden.

iTunes in the Cloud iOS 7

Documenten en gegevens in iCloud

Met de introductie van iCloud neemt Apple wat van dit ongemak weg. Je hoeft nu niet meer je bestanden handmatig over te zetten van bijvoorbeeld je iPhone naar je desktop, want ze worden indien ingeschakeld automatisch in je eigen iCloud opgeslagen. Ook wanneer je een bestand bewerkt in bijvoorbeeld Pages, wordt de nieuwste versie van het bestand via iCloud automatisch verzonden naar je desktop-computer. Deze handige manier van bestanden up-to-date houden via iCloud werkt ook op iPhones en iPads onderling. Ook verschillende apps uit de App Store maken gebruik van iCloud om instellingen en gegevens te synchroniseren, bijvoorbeeld tussen iOS-en Mac-versies van een app.

Fotostream

Fotostream delen iOS 7Wanneer je deze functie hebt aangezet worden je foto’s automatisch geüpload naar iCloud en kun je deze via iPhoto op de Mac of via de map Afbeeldingen in Windows Vista of Windows 7 bekijken. Ook heb je toegang tot je foto’s via andere iOS-apparaten die met hetzelfde iCloud-account gekoppeld zijn. Sinds iOS 7 kun je ook fotostreams delen met anderen, leuk voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s. Dankzij iCloud worden automatisch alle foto’s op je desktop-computer opgeslagen. Om ruimte te besparen zullen in de Photostream-map op je iPhone alleen foto’s en afbeeldingen te zien zijn die maximaal 30 dagen oud zijn. Foto’s in de Fotostream tellen ook niet mee voor je iCloud-opslag.

iCloud Communications

Een ander bedrijf, iCloud Communications, was al in het bezit van het handelsmerk iCloud stapte hierom naar de rechter. In een beklaag roept iCloud Communications Apple op om de naam iCloud niet langer te gebruiken voor de service, noch op labels, brochures, visitekaartjes, facturen en andere mogelijke materialen. Op 7 september 2011 bleek dat iCloud Communications de zaak had laten vallen en van naam was veranderd.

iCloud vervangt MobileMe

iCloud vervangt Apple’s oude dienst MobileMe. Dit zorgde voor ophef bij gebruikers die net voor een extra jaar MobileMe hadden betaald, maar Apple liet weten deze abonnementskosten terug te betalen. Ook zorgde Apple voor een overgangsperiode waardoor betalende gebruikers tot 1 oktober 2013 de beschikking hadden over 20 in plaats van 5 GB opslagruimte in iCloud. Met het verdwijnen van MobileMe, houdt iWeb ook op met bestaan.

Zoek mijn Vrienden

zoek mijn vrienden nieuw 1Niet alleen MobileMe’s Find My iPhone-functie zit in iCloud, maar ook het nieuwe Find My Friends. Hiermee zie je waar je vrienden zich bevinden, mits zij de service ook gebruiken. Je kunt via iCloud aangeven of je wil dat Find My Friends je traceert, of wanneer je even van de kaart wil verdwijnen. De app is geïntegreerd met zowel de Contactpersonen-app als Kaarten (Google Maps). Wel moet je iOS 7 installeren om er gebruik van te maken. Je kan ervoor kiezen je locatie permanent te delen of slechts tijdelijk. Ook kan je de locaties van anderen bekijken, zonder dat je zelf je locatie deelt. Als je wilt, kan je ook vriendverzoeken uitschakelen.

Recente artikelen over iCloud

Hieronder lees je de 136 meest recente artikelen over iCloud. Via de knop 'Lees meer' bekijk je alle archiefberichten over iCloud.

iWork-update met aangepast design en deelfuncties nu beschikbaar

iWork voor iCloudDe iWork-apps voor web, iOS en Mac krijgen een verbeterd ontwerp en verschillende andere verbeteringen.

Tag(s): ,

‘Apple Mail via iCloud onvoldoende beveiligd’

iwork-icloud-inloggenApple’s e-maildiensten via iCloud zijn onvoldoende beveiligd, zegt computertijdschrift C’T. Berichten worden in platte tekst verstuurd.

Categorie(ën): beveiliging, e-mail

‘Siri’s servers kosten 1 miljoen dollar per land’

ios-7-siri-etcApple betaalt dik 1 miljoen dollar per gebied voor de servers van Siri. Dit blijkt uit een post van een bezoeker op Reddit.

Categorie(ën): Geruchten, Siri
Tag(s): , ,

Hoe veilig zijn je gegevens bij Apple?

iwork-beveiligingApple versleutelt gegevens in iCloud. Maar hoe goed zijn die gegevens beveiligd en deugt Apple’s wachtwoordbeleid wel? iCulture zocht het uit.

Categorie(ën): beveiliging

iWork voor iCloud krijgt meer iOS 7-invloeden en wachtwoordfunctie

iwork-icloud-inloggenApple heeft iWork voor iCloud vernieuwd met meer iOS 7 invloeden. Ook kun je wachtwoorden instellen en kijken welke documenten anderen hebben gedeeld.

Categorie(ën): iCloud
Tag(s): ,

Lees meer artikelen over iCloud

 
moveexpand

Laatste reacties