Dossier: iPad mini


Inmiddels heeft Apple de iPad mini met Retinascherm op de markt gebracht. De ‘gewone’ iPad mini is goedkoper geworden en beperkt tot modellen met alleen 16 GB.

ipad mini liggend
De iPad mini werd op 23 oktober 2012 door Apple aangekondigd. De iPad mini heeft een 7,9-inch scherm, weegt 308 gram en is 7,2 millimeter dun. Apple maakt bij de iPad mini gebruik van dezelfde resolutie die ook werd gebruikt in de iPad en iPad 2: 1024 bij 768 pixels. De iPad mini heeft geen Retina-scherm maar ondersteunt wel Siri. In oktober 2013 heeft Apple de iPad mini met Retinascherm geïntroduceerd. Het aanbod van de gewone iPad mini is toen teruggebracht naar 2 modellen met 16 GB opslag.

iPad mini prijzen

ipad mini heroDe iPad mini wordt sinds 2 november 2012 verkocht in Nederland en België. Na de introductie van de iPad mini met Retinascherm in oktober 2013 heeft Apple de gewone iPad mini goedkoper gemaakt en alleen de modellen met 16 GB opslag behouden.

De iPad mini met alleen Wi-Fi kost:

De meeste mensen zullen voldoende hebben aan de Wi-Fi-only versie van de iPad mini. Veel mensen gebruiken hun iPad alleen thuis of op het werk en dit zijn plaatsen waar je meestal gebruik kunt maken van het draadloze netwerk.

Er is ook een 4G-versie van de iPad mini. Je hebt hier een nano-simkaart met data-abonnement voor nodig. Meer informatie over het iPad data-abonnementen vind je in een apart artikel. Eventueel kun je gebruik maken van de tetheringfunctie van je smartphone. De iPad mini met 4G-functie kost:

Houd er rekening mee dat de originele iPad mini slechts beperkte ondersteuning voor 4G/LTE heeft. In Nederland wordt alleen het netwerk van Vodafone ondersteund; in België werkt de LTE-verbinding bij zowel Proximus als Mobistar.

Design iPad mini

De iPad mini is lichter en dunner dan veel mensen aanvankelijk dachten. Het scherm is bovendien iets groter dan vergelijkbare kleine tablets zoals de Nexus 7. De iPad mini is geen gekrompen versie van de normale iPad, maar is compleet opnieuw ontworpen en dat is te merken. De afgeronde hoeken doen denken aan eerdere iPhones en het aluminium zorgt ervoor dat de iPad mini robuust en duurzaam aanvoelt. De iPad mini straalt kwaliteit uit en was daarom aanvankelijk iets duurder dan concurrerende tablets die van plastic zijn gemaakt. Door de prijsverlaging in oktober 2013 ligt de prijs wat meer op het niveau van concurrerende tablets. De iPad mini is verkrijgbaar in de kleuren zwart/spacegrijs en zilver/wit.

Hardware iPad mini

De iPad mini heeft een scherm van 7,9-inch met een resolutie van 1024 x 768 pixels, gelijk aan de iPad 2. Dat betekent dat alle apps die op de iPad 2 werken ook voor de iPad mini beschikbaar zijn. De iPad mini heeft een 5 megapixel iSight-camera aan de achterkant en een FaceTime HD-camera aan de voorzijde. Omdat de iPad mini kleiner is, is het gemakkelijker geworden om foto’s en video’s te schieten met één hand. Ook in het gebruik is de iPad mini veel handzamer dan de iPad, waardoor je de camera stabieler kunt vasthouden.

De iPad mini is voorzien van een dual-core A5-processor, dezelfde die in de iPhone 4s aanwezig is. Voor apps, games en websites is dit snel genoeg. De LTE-verbinding van de iPad mini is helaas niet geschikt voor alle mobiele netwerken. Wel profiteer je van de ondersteuning van 5 GHz Wi-Fi. De batterijduur is volgens Apple 10 uur en in de praktijk blijkt dit ook haalbaar.

De iPad mini is voorzien van een kleinere dockconnector, de zogenaamde Lightning-connector. Deze wordt sinds de iPhone 5, iPad 4 en vijfde generatie iPod touch gebruikt in alle nieuwe iOS-apparaten om op te laden en te synchroniseren. Dit betekent dat (oude) accessoires die gebruikmaken van de 30-pins connector van de oude iPad (zoals speakers, autoladers en oplaadkabels) niet meer zullen werken. Je kunt wel een reeks Lightning-accessoires aanschaffen, waarmee je je bestaande accessoires geschikt kunt maken:

Steve Jobs zag iPad mini wel zitten

ipad mini handTijdens een presentatie van kwartaalcijfers in 2011 uitte Steve Jobs kritiek op concurrerende Android-tablets die niet groter waren dan 7-inch. Volgens Jobs was het display zo klein, dat je je vingers met schuurpapier moest bewerken om het touchscreen nog te kunnen bedienen. Dit leidde ertoe dat veel iPad mini-geruchten met scepsis werden ontvangen. Als Jobs zo weinig zag in kleinere tablets, leek het ook niet waarschijnlijk dat de iPad mini ooit realiteit zou worden.

In augustus 2012 bleek uit een e-mail van Eddy Cue echter dat Steve Jobs een 7-inch iPad toch wel zag zitten, al kwam er wel wat overtuigingskracht van andere Apple-topmensen aan te pas. Toen Cue hem meermaals probeerde te overtuigen een 7-inch iPad te maken, reageerde Jobs uiteindelijk ontvankelijk.

Recente artikelen over iPad mini

Hieronder lees je de 11 meest recente artikelen over iPad mini. Via de knop 'Lees meer' bekijk je alle archiefberichten over iPad mini.

‘Apple iTV nog in experimentele fase, grotere iPhone een prototype’

De Apple iTV staat nog steeds in Apple’s testlab en ook de grotere iPhone bevindt zich nog in een prototype-fase. Dit heeft iMore gehoord van betrouwbare bronnen.

Categorie(ën): Geruchten

Apple’s iDevices voor 2013: iPhone 5C, gekleurde iPhone 5S en iPad mini 2? (concepten)

iphone-2013Apple gaat in 2013 nieuwe iDevices uitbrengen. Martin Hajek maakte alvast renderings van de nieuwe producten: een iPhone 5C (iPhone mini), iPhone 5S en iPad mini in meerdere kleuren.

iPad mini en iPad 4 nu te koop in Nederland

iPad miniApple is vandaag begonnen met de verkoop van de iPad mini en iPad 4 in een aantal landen, waaronder Nederland en België.

Categorie(ën): Evenementen, Spotlight
Tag(s): ,

Apple-presentatie en nieuwe iPad mini-reclames nu online te bekijken

iPad Mini EventApple heeft de volledige keynote met daarin onder meer de aankondiging van de iPad mini online gezet. Kijk hem terug.

Categorie(ën): Evenementen

Roundup Apple-event 23-10: iPad mini, iPad Retina (iPad 4) en nieuwe Macs

ipad retinaApple heeft op 23 oktober de iPad mini, vierde generatie iPad en diverse Mac-updates aangekondigd. Bovendien waren er updates voor iBooks en iBooks Author. In deze round-up vind je alle aankondigingen op een rij.

Categorie(ën): Apple, Spotlight

Lees meer artikelen over iPad mini

 
moveexpand

Laatste reacties