Dossier: iTunes Match


iTunes Match is een muziekdienst van Apple. Het zorgt ervoor dat al je iTunes-muzieknummers online beschikbaar zijn op al je apparaten. iTunes Match kost €24,99 per jaar en is verkrijgbaar in Nederland en België. Dit artikel legt uit wat iTunes Match is en wat het verschil is met iTunes Radio.

Abonneren kan hier: iTunes Match.

Wat is iTunes Match?

iTunes Match heeft eigenlijk twee functies:

  1. Via iTunes in de Cloud kun je alle nummers die je via iTunes hebt gekocht op al je iOS-apparaten downloaden en luisteren. Je hoeft de muzieknummers dus niet lokaal op je iPhone of iPad op te slaan. Dat bespaart opslagruimte.
  2. iTunes Match heeft nog een andere functie: je kunt er ook muziek mee afspelen, die je niet via iTunes hebt gekocht. Door een iTunes Match-abonnement af te sluiten komen al je muzieknummers beschikbaar in de cloud. Het kan hierbij dus ook gaan om muziek die je van eigen cd’s hebt geript, van vrienden hebt gekregen of van internet hebt gedownload. Daarnaast worden nummers met een mindere geluidskwaliteit automatisch vervangen door alternatieven van hogere kwaliteit, mits deze via iTunes verkrijgbaar zijn.

Hoe werkt iTunes Match?

iTunes Match is uitsluitend bedoeld voor muziek. Neem je een abonnement op iTunes Match, dan wordt gekeken welke nummers uit jouw eigen muziekcollectie ook aanwezig zijn in Apple’s iTunes-collectie van 20 miljoen nummers. Kan er een match worden gemaakt (vandaar de naam), dan worden je eigen muzieknummers omgezet naar iTunes-muzieknummers. Dit houdt in dat je allerlei functies tot je beschikking krijgt, die normaal alleen gelden voor mensen die hun muziek via de iTunes Store hebben gekocht, zoals verbeterde id3-tags, albumhoezen, enzovoorts.

iTunes Match werd aangekondigd in de zomer van 2011 en is één van de functies binnen iCloud, de online opslagdienst van Apple. Je kunt iTunes Match activeren vanuit de instellingen van je iPhone, onder de optie Muziek.

Wat kun je met iTunes Match doen?

Het idee achter iTunes Match is dat je muzieknummers kunt streamen vanuit iCloud. Je hoeft ze dus niet meer lokaal op te slaan op allerlei apparaten. Maar Apple geeft je met iTunes Match ook de mogelijkheid om muziek te downloaden naar alle ondersteunde apparaten (Mac of iOS). Dit kan zelfs automatisch. Voor sommige diensten geldt een beperking van maximaal 10 apparaten waarop je de muziek kunt afspelen.

itunes match

Vaak wordt er gedacht dat iTunes Match een manier is om je muziekcollectie te ‘witwassen’. Eigenlijk is het vreemd dat Apple hieraan meewerkt, want je hebt de muziek misschien wel gratis gedownload van een torrentsite en kunt ze nu zomaar omzetten naar echte iTunes-nummers. De werkelijkheid is iets genuanceerder: muziek downloaden is in Nederland niet illegaal en er is dus eigenlijk geen sprake van witwassen. Ook is het zo dat je de iTunes-muzieknummers alleen maar mag streamen zolang je een iTunes Match-abonnement van €24,99 per jaar hebt. Zodra je stopt met het abonnement heb je nog wel de nummers in goede audiokwaliteit, maar je zult ze weer lokaal moeten opslaan.

Hoe werkt het matchproces?

Apple heeft een muziekbibliotheek van 20 miljoen nummers, waarmee je kunt matchen. iTunes vergelijkt je muziekcollectie met deze 20 miljoen nummers, waarbij gebruik wordt gemaakt van de technologie van Gracenote. Zodra een match is gemaakt staat het betreffende nummer in een kwaliteit van 256 Kbps AAC DRM-vrij tot je beschikking, ook als je eigen muzieknummers van mindere kwaliteit waren. Er zit een limiet op iTunes Match van 25.000 muzieknummers die je buiten de iTunes Store om hebt gekocht. Je kunt dus niet meer dan 25.000 van je eigen externe mp3′tjes matchen.

Hoe schakel je iTunes Match in?

Ga in iTunes naar Store > iTunes Match om de functie in te schakelen. Je moet nu nog een abonnement op iTunes Match nemen. Hiervoor betaal je 24,99 euro per jaar. Ontwikkelaars mogen iTunes Match drie maanden gratis proberen. Vervolgens kies je de knop ‘Deze computer toevoegen’.

wolkje-icloudiTunes Match begint nu met het verzamelen van informatie over jouw muziekcollectie. Het proces bestaat uit drie stappen:

  • Informatie verzamelen over je muziekcollectie.
  • Bepalen van de match met de muziekcollectie in iTunes.
  • Uploaden van muziek die niet in iTunes voorkomt.

Wanneer het proces is afgerond zijn alle muzieknummers ook beschikbaar in iCloud. Je kunt nu vanaf je iOS-apparaat toegang krijgen tot je muziekcollectie. Muzieknummers die in iCloud aanwezig zijn, zijn in je lokale iTunes-bibliotheek te herkennen aan een wolk-icoontje.

Je kunt in iTunes via Weergave > Weergaveopties een extra kolom iCloud Status zichtbaar maken waardoor je in één oogopslag de status van het muzieknummer in je bibliotheek kunt zien. De verschillende statussen zijn:

iTunes Match statussen

iTunes Match op je iPhone

itunes-match-iphone-instellenOp de iPhone, iPod touch en iPad kun je iTunes Match ook terugvinden. Ga naar Instellingen > Muziek > iTunes Match. Met een schakelaar kun je de dienst inschakelen.

Is iTunes Match ingeschakeld, dan zul je niet alleen de lokaal opgeslagen muzieknummers zien, maar ook de nummers die in iCloud aanwezig zijn. Je kunt ze meteen streamen (oftewel: gelijktijdig downloaden en afspelen). Muzieknummers die in iCloud worden bewaard zijn ook hier te herkennen aan een wolkicoontje. Tik op het nummer om af te spelen. De iPhone zal het nummer daarna beginnen te downloaden en beginnen meteen met afspelen, net zoals bij podcasts. Je kunt ook een compleet album afspelen.

Het is tevens mogelijk om via een mobiele 3G- of 4G-verbinding van iTunes Match gebruik te maken, maar dit moet je dan wel zelf inschakelen. Dit doe je via Instellingen > iTunes en App Stores > schakel ‘Gebruik mobiele data’ in. Pas op dat je databundel hiermee sneller op is.

Wat als ik mijn iTunes Match abonnement opzeg?

Als je je iTunes Match-abonnement opzegt blijven alle iTunes-nummers beschikbaar in de hogere kwaliteit. Volgens Apple raak je alleen je centrale opslag kwijt. Dit betekent dat iCloud geen gematchte of geüploade nummers meer naar je apparaten streamt. Zorg er dus voor dat je gehele collectie op een Mac of pc volledig beschikbaar is.

iTunes Match is dus een mooie manier om voor een eenmalig bedrag van €24,99 je huidige muziekcollectie te upgraden naar 256 Kbps AAC-formaat. Minpunt: de artiesten verdienen er niet zoveel aan.

Recente artikelen over iTunes Match

Hieronder lees je de 30 meest recente artikelen over iTunes Match. Via de knop 'Lees meer' bekijk je alle archiefberichten over iTunes Match.

iTunes Match vandaag 1 jaar beschikbaar in Nederland

iTunes Match is vanaf vandaag 1 jaar in Nederland te gebruiken.

Categorie(ën): iTunes
Tag(s):

iOS 6 streamt muziek via iTunes Match

iTunes MatchIn iOS 6 is het mogelijk om muziek te streamen via iTunes Match. Probeerde je hetzelfde onder iOS 5, dan werd muziek automatisch naar je iPhone gedownload.

Categorie(ën): Firmware, muziek

‘Apple werkt aan nieuw muziekformaat voor iCloud’

Apple werkt volgens The Guardian aan een nieuw muziekformaat, waarin verschillende bestandskwaliteiten zijn gebundeld. Hierdoor kun je afhankelijk van je bandbreedte naar bepaalde versies van je nummers luisteren met iCloud.

Categorie(ën): iTunes, muziek

Opnieuw problemen met iTunes Match: geüploade nummers niet beschikbaar voor sommige gebruikers

iTunes MatchGebruikers van Apple’s iTunes Match-dienst ondervinden problemen met het downloaden van nummers die zij zelf geüpload hebben. Het probleem lijkt zich te concentreren op de desktopversie van iTunes. ‘Gematchte’ nummers en aankopen in de iTunes Store zijn wel toegankelijk.

Categorie(ën): iCloud, iTunes

iTunes Match vervangt expliciete rapnummers door nette versies

parental-advisoryiTunes Match blijkt bij sommige rapnummers met expliciete teksten, te kiezen voor de opgeschoonde versie die bedoeld is voor de radio. Er is nog geen workaround, maar Apple is op de hoogte en werkt aan een oplossing.

Categorie(ën): muziek
Tag(s): ,

Lees meer artikelen over iTunes Match

 
moveexpand

Laatste reacties