Wat zijn ipa-bestanden?


pacifistiTunes slaat de applicaties die je op de iPhone hebt geïnstalleerd ook op de desktop op. Als je de bestanden opzoekt (kijk in ~/Music/iTunes/Mobile Applications) zul je zien dat alle bestanden op .ipa eindigen. Wat zijn dat voor vreemde bestanden en wat kun je ermee?

Ipa is een afkorting voor iPhone-applicatie. Net als op Mac OS X op de desktop (en de iPhone draait immers op een variant van OS X) bestaat elke applicatie uit een pakket met meerdere submappen en -bestanden die eruit zien als één enkel bestand in de Finder of Verkenner. Je kunt dus ook in een .ipa-bestand kijken om te zien wat erin zit. Dat lukt echter niet door er met de rechtermuisknop op te klikken.

Gelukkig kun je meer dan je denkt: ipa-bestanden zijn eigenlijk gewoon zip-bestanden. Verander de bestandsextensie van .ipa naar .zip, pak het zipbestand uit en bekijk de inhoud op je computer.

Koi pond met statusbalkBinnen het pakket kun je bijvoorbeeld plist-bestanden openen. Het bestand Info.plist bevat onder andere informatie over het versienummer. In het .plist-bestand vind je ook de regel

UIStatusBarHidden Boolean Yes

Deze instelling zorgt ervoor dat je geen statusbalk bovenaan het scherm ziet wanneer je Koi Pond gebruikt: de applicatie wordt schermvullend getoond. Als je wilt kun je deze instelling op No zetten en kijken wat er gebeurt.

Op de afbeelding hiernaast zie je Koi Pond mét statusbalk.